Plusbetyg på lagen inför finalen i Champions League

Publicerad 2022-05-21

TURIN. En mästarfinal av klass väntar i italienska Turin. Regerande mästarinnorna Barcelona mot historiska Lyon, som vunnit Champions League sju gånger.

Sportbladets Anna Rydén och Petra Thorén sätter plus på lagen inför lördagens final.

Alexia Pulletas.
Alexia Pulletas.

BARCELONA

Målvakt Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det går att göra mål på Sandra Panõs. Det visade Wolfsburg i semifinalen. Två distansskott i sista matchen varav ett som hon kunde tagit.

Backlinje Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Den svagaste lagdelen som sällan utmanas i ligaspelet. Nu möter den en av världens främsta anfallare. Det är upp till bevis. Får vi se Fridolina Rolfö som vänsterback igen? Hon fick slita en del i positionen mot Wolfsburg, men bör komma med en del offensivt vilket är planen.

Mittfält Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
Världens bästa mittfält som är oerhört samspelt och dirigeras av Alexia Putellas. Trots hög intensitet är spelarna oerhört individuellt skickliga och säkra tekniskt och Barcelona vill äga spelet.

Anfall Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
Rutin och spets i både Jennifer Hermoso och Caroline Graham Jensen. Men den främsta målgöraren är dock Alexia Putellas, tio mål så långt i Champions League.

Tränare: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Jonatan Giráldez hyllas av spelarna för hans metoder för att motivera sina spelare. Jobbade som assisterande under succécoachen Lluis Cortés och har förvaltat arvet väl, men saknar rutin av de riktigt stora sammanhanget.

Summa: 21 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus.

Ada Hegerberg.
Ada Hegerberg.

LYON

Målvakt Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Christiane Endler är tillbaka efter meniskskada. En av världens främsta målvakter, i grunden fem plus men en reservation för skadeperioden. Lång och stark i luftrummet, säker i positionsspelet.

BacklinjeBetyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Här kommer Wendy Renards rutin till nytta. Superstark i luftrummet, men möjligen aningen långsam. Därför lär Griede Mbock ta platsen bredvid för att kompensera. Snabbheten finns annars på kanterna, främst via Carpenter.

Mittfält: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Här finns rutin och förmågan att styra tempot i matchen. Men frågan är hur Lindsey Horan och Amandine Henry står sig mot Barcas snabba passningspel. Amerikanska Catarina Macario spännande.

Anfall: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
Ada Hegerberg är tillbaka och då har Lyon är säker målskytt. Har gjort flest mål i Champions League. Fint samspel med Delphine
Cascarino.

Tränare: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Sonia Bompastor har vunnit CL som spelare och kan bli historisk som första kvinna att även vinna titeln som tränare. Oerfaren dock som coach så hon lutar sig mot teamet och erfarenheten som spelare Men uppfattas som väldigt nitisk.

Summa: 19 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.