”Det är nästan som på 80-talet igen”

Här har fotbollen fått nytt liv: Aldrig samma gnäll som i vanliga serier

Norrlandsfönstret har öppnat igen – tack vare initiativet Fotbollgnistan.

På bara två år har antalet föreningar i Norrbotten ökat med nästan 40 procent.

– I ordinarie serie är det gnäll och klagomål kring så många småsaker men här är det aldrig några problem, säger projektledaren Paulina Lindström.

Paulina Lindström.
Paulina Lindström.

Norrbottens fotbollsförbund kunde tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden för två år sedan starta initiativet Fotbollsgnistan. Målet var att vända utvecklingen där föreningslivet på landsbygden kvävs och försvinner.

– Förr i tiden hade vi fotbollslag och föreningar runt om i hela Norrbottens län. Alla byar hade ett fotbollslag och än så länge lever i alla fall några av de fina fotbollsplanerna kvar. Så vi bestämde oss för att göra en storsatsning, säger projektledaren Paulina Lindström.

”Svårt att tro det”

Efter två av de tre åren är resultatet redan slående. Antalet föreningar i distriktet har ökat från 64 till 89 stycken.

– Vi har föreningar från Karesuando i norr till Glommersträsk i söder. Vi är nästan tillbaka på det glada 80-talet igen.

Framgångsreceptet har varit en central kontakt som hjälper lokala eldsjälar att rekrytera ledare, hålla i de första träningarna, få fram material och samordna prova på-pass i skolan.

Sedan anordnas även sammankomster med match- och turneringsspel för bylagen.

– Vi drar ihop dem i kluster och sedan spelar de sammandrag där olika åldrar samt pojkar och flickor mixas. Det är intressant för de konservativa har så svårt att tro att man kan spela så. I ordinarie serier är det gnäll och klagomål kring så många småsaker men här är det aldrig ett problem.

Vad brukar det vara för klagomål?

– Som att tjejer inte kan möta killar, och om någon äldre är med så är det ett jättestort problem istället för att man ser till utveckling och vilken nivå spelaren ligger på. De här matcherna kan bli väldigt olika. Många är jämna men någon kan sluta 6-0. Men det är inte någon större förlust ändå för de här spelar matcher för glädjens skull.

”Blir en folkfest”

Tack vare speciella tävlingsformer efter Svenska fotbollförbundet nya koncept ”Fotbollsligan” med blandade åldersgrupper, mixade lag och ibland även lån av spelare över laggränser har fler kunnat spela fotboll.

– Här spelar man efter vad man får ihop. Om någon till exempel är en målvakt kort kan de låna från ett annat lag. Det fungerar klockrent och är alltid väldigt bra stämning. Det blir en folkfest för alla i byn kommer också för att titta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln