Eskilstuna United i kris – elitlicensen hotad

Eskilstuna United riskerar att tvångsdegraderas från damallsvenskan.

Klubben dras med stora ekonomiska problem och elitlicensen är hotad.

Följ ämnen i artikeln

Tolv omgångar är spelade av damallsvenskan och Eskilstuna United ligger sexa i tabellen. Men nu är klubbens existens i landets hösta serie hotad då klubben dras med stora ekonomiska problem.

"Eskilstuna United DFF, som återigen redovisade negativt eget kapital per den 31 december har att lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2022, vilket måste visa minst noll i eget kapital för att klara eget kapitalkravet i elitlicensen", skriver Licensnämnden.

För två månader sedan sa klubbchefen Riki Simic upp sig för att starta ett nytt bolag som arbetar med arrangemang.

”Däremot föreslog jag en omorganisation i samråd med styrelsen där vi konstaterade att framöver har inte klubben ekonomi för att ha en heltidsanställd klubbchef”, skriver han i ett mejl till Sportbladet.

”Läget är ansträngt, vi är medvetna om situationen och agerar. Vi jobbar enligt vår handlingsplan och delbeslutet från elitlicensnämnden var väntad och förändrar inte vår plan”, skriver Eskilstunas ordförande Lina Bertilsson i en skriftlig kommentar till Sportbladet.

– Jag har inte läst något om det, jag tänker att de som är ansvariga i klubben också tar ansvar för det. Jag är anställd som fotbollsspelare och vi har inte pratat någonting om det i truppen i dag. Det har tidigare varit rubriker, men vi i spelartruppen har aldrig känt av det och därför har jag stort förtroende för United och Eskilstuna för att få den hjälpen som vi kanske behöver, säger Eskilstuna United-spelaren Felicia Rogic.

Även Östersund och Skövde i herrarnas superettan riskerar elitlicensen.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.