”Lön från tre klubbar för att dricka kaffe”

Berättar sanningen om Adebayors proffsliv

Adebayor och Hangeland spelade tillsammans i Crystal Palace i fjol.
FOTBOLL

Emmanuel Adebayor vill tillbaka till Premier League.

Nu vittnar samtidigt förre lagkamraten Brede Hangeland om hur 32-åringen levde bakom elitklubbarnas professionella fasad.

– Han hade lön från tre olika platser och satt och drack kaffe i gymmet, säger norrmannen till NRK:s podcast ”Heia Fotball”.

Emmanuel Adebayor var lagkapten för det Togo som slutade sist i sin grupp i Afrikanska mästerskapen. Nu drömmer 32-åringen, som varit klubblös sedan avskedet från Crystal Palace den 30 juni, om en återkomst till Premier League.

– Ni vet hur mycket jag älskar Premier League, även fast jag inte är den mest älskade spelaren i England. Jag har älskat Premier League i tio år, säger Adebayor till BBC.

”Vet du någon bra restaurang?”

Frågan är hur Fotbollsengland känner för Adebayor? Den kontroversiella anfallaren har många gånger kallats lat och anklagats för att bara spela på topp när han är nära en ny löneförhandling. En bild som knappast försvagas av norrmannen Brede Hagelands nya vittnesmål.

Den 35-årige mittbacken berättar om sina möten med Adebayor i NRK:s podcast ”Heia Fotball”.

– Jag spelade för Fulham och han för Tottenham när vi möttes på White Hart Lane. Fulham är i anfall och jag markerar Adebayor på mittlinjen när han säger till mig ”Åh, jag är så hungrig. Jag längtar tills den här matchen är över. Jag vill gå till en restaurang. Känner du till någon bra restaurang i London, Hangeland?”.

– Under alla mina år har jag aldrig upplevt en liknande dialog som vi hade i mittcirkeln på White Hart Lane. Det var helt otroligt.

”Satt i gymmet med en muffin”

I början på 2016 blev Adebayor sedan lagkamrat med Hangeland i Crystal Palace.

– Då förstod jag var det där kom ifrån. För när vi hade styrketräning satt han på en stol i gymmet med en kopp kaffe och en muffin. Alla killar tänkte ”kom igen nu, nu måste han ta tag i det” men han visste ju att han hade lön från tre klubbar samtidigt. Han tillhörde egentligen Manchester City som hade lånat ut honom till Tottenham som betalade halva lönen. Sedan kom han till Crystal Palace som i sin tur betalade en liten del av andelen till Tottenham. Så han hade lön från tre olika platser och satt och drack kaffe i gymmet.

Bred Hangeland beskriver samtidigt Adebayor som en fin kille som var seriös när det väl var match ”men levde rätt bra mellan matcherna”.

Restaurangtipset då?

– Vi snackade mer efter matchen och jag tipsade honom om någon restaurang men han kände självklart redan till alla. Han var en världsvan man.