”Hoppas vi kan få till en förändring”

De vägrade att spela efter polisskjutningen mot Jacob Blake.

Landslagsmannen Gustav Svensson är en del av protesten i USA.

”Belysa problemet är en viktig fråga för mig”, skriver han till Sportbladet.

Lag från i stort sett alla amerikanska idrottsligor, förutom NHL, bojkottade sina matcher under onsdagen. Orsaken är polisskjutningen av 29-årige sexbarnspappan Jacob Blake som i helgen sköts sju gånger i ryggen i Kenosha, Wisconsin.

I fotbollsligan MLS blev fem av sex matcher uppskjutna, där Los Angeles FC:s mot Gustav Svenssons Seattle Sounders var en drabbning där spelarna valde att inte ställa sig på arenans gräs.

”Det var spelarnas beslut att inte genomföra matchen. Klubben och ligan backade vårt beslut”, skriver Gustav Svensson i ett sms till Sportbladet.

33-årige landslagsmittfältaren och lagkamraterna röstade för att de vill stå bakom en förändring i USA.

”Jämlikhet viktigt”

”Hoppas ändå att tillsammans med de andra lagen i MLS och de andra ligorna att vi kan få till en förändring. Svårt att veta när eller hur, men att belysa problemet och stå upp för jämlikhet är en viktig fråga för mig”, skriver Svensson.

Förutom MLS genomfördes inte matcher i NBA, WNBA (basket), MLB (baseboll) under onsdagen. Även de pågående WTA- och ATP-turneringarna i New York slutförs inte, turneringar som är genrep inför US Open.

"Mer än jag är en idrottsutövare är jag en svart kvinna. Och som en svart kvinna känner jag att det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis", skriver tidigare världsettan Naomi Osaka som skulle ha spelat semifinal i genrepet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.