AVSLÖJAR: Stjärnagent nära åtal – nya överföringar från spelare upptäckta

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Den framgångsrike fotbollsagenten ställs sannolikt inför domstol anklagad för grov ekonomisk brottslighet.

Nya överföringar från stjärnspelare har dessutom hittats.

– Mycket pekar mot att det blir åtal, säger åklagaren Lars Lindman.

Sportbladet avslöjade för ett år sedan en omfattande utredning av Skatteverket som visade hur en av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter i fotboll under åren 2015–2017 tagit emot 17,4 miljoner kronor som agenten inte deklarerat för.

Agenten anhölls, en förundersökning inleddes och mannen satt en period häktad misstänkt för flera fall av grov ekonomisk brottslighet.

Nu närmar sig förundersökningen slutet – och ett åtal.

– Vi ska ha ett förhör med den misstänkte. Han kommer få ta del av det som har kommit fram under utredningens gång. Sedan får jag ta ställning till åtal, säger åklagaren Lars Lindman. 

Kan ge flera år i fängelse

– Vi står inte och faller med svaren. Teoretiskt kan det innebära att åtal inte väcks men jag tycker att jag har en del.

Ska man dra slutsatsen att det kommer bli ett åtal?

– Mycket pekar mot det, säger Lindman.

Oavsett eventuella åtalspunkter och rubriceringar så handlar det om brottslighet som vid fällande domar kan ge flera år i fängelse för agenten som varit delaktig i flera av svensk fotbolls största spelartransfers under senare år.

I Skatteverkets utredning framkom det att nio fotbollsspelare betalt stjärnagenten över åtta miljoner kronor som agenten inte deklarerat för. Av den summan har en landslagsstjärna betalat agenten fem miljoner kronor.

De nio spelarna har gemensamt att de alla vid något tillfälle representerat samma allsvenska förening.

Skatteverkets utredning av agenten gällde åren 2015–2017.

Beslut om åtal i höst

Nu kan Sportbladet avslöja att nya betalningar från spelarna till agenten dessutom har upptäckts.

Är summorna som agenten misstänkts ha tagit emot samma som tidigare?

– De har växt i omfattning eftersom vi har tittat på vad som har hänt senare och närmare i tid. Skatteverket utredde till 2017. Vi har tittat på tiden efter det. 

– Det är inga nya personer utöver de som redan nämnts i Skatteverkets utredning. De som finns där har betalt mer, men jag kan eller vill inte säga vilka summor det handlar om, säger Lars Lindman.

Beroende på hur mycket kompletterande utredningar som behövs efter kommande förhör räknar åklagaren med att fatta definitivt beslut om åtal efter sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE