Tabben: Staden kan inte ta emot fansen

Arsenal i protest efter Uefas misstag: Oacceptabelt och får inte upprepas

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Arenan tar 60 000 åskådare men flygplatsen klarar inte mer än totalt 12 000 inflygande supportrar.

Om ens det.

Nu protesterar Arsenal mot Uefas val att förlägga Europa League-finalen till Baku.

Arsenal och Chelsea ska mötas i Europa League-finalen den 29 maj men bara en bråkdel av klubbens fans kommer kunna se matchen på plats. Arenan i Baku, Azerbajdzjan, rymmer visserligen hela 60 000 åskådare men stadens infrastruktur är så dålig att bara 6000 biljetter vardera tilldelats klubbarna.

”Är helt enkelt inte rätt”

Nu protesterar Arsenal i ett officiellt uttalande.

”Vi har 45 000 säsongskortsinnehavare och att så många fans missar matchen på grund av att Uefa har valt en finalarena med så svaga kommunikationer är helt enkelt inte rätt. Sanningen är att oavsett vem som hade gått till final så hade efterfrågan från supportrarna inte kunnat mötas”, skriver Arsenal på sin hemsida.

Klubben skriver att det till och med är oklart om de 6000 som faktiskt får biljett kommer kunna transportera sig till matchen. Nu kräver Arsenal därför också svar från Uefa kring hur de tänkte när finalen placerades i Baku.

Ska arrangera en EM-kvartsfinal 2020

”På våra fans vägnar vill vi förstå utifrån vilka kriterier finalarenorna väljs och hur supportrarnas behov vägs in i detta. Framöver vill vi att Uefa ska säkerställa att supportrarnas logistik och behov är en nyckelfråga vid valen av finalarenor eftersom det som hänt den här säsongen är oacceptabelt och inte kan upprepas. Vi skulle med glädje vara delaktiga i kommande diskussioner för att undvika att situationen upprepar sig.”

Situationen reser också frågor inför EM 2020 då fyra EM-matcher ska spelas på arenan i Baku. En av dem en kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM