Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Tyska varningen till Sverige inför VM-premiären

Av: 

Stefan Holm

Petra Thorén

FOTBOLL

De slåss om samma medaljer, men utanför planen råder ett sportsligt klimat.

Tyska fotbollförbundet har varnat den svenska landslagsledningen för köket på hotellet i Rennes.

Detta efter att tyska spelare insjuknat under en vistelse på just det boendet.

– Vi har verkligen kollat på köket och har vår egen kock med, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

På onsdag förmiddag åker den svenska VM-truppen till Frankrike. Men redan under tisdagen landade delar ur svenska landslagets ledarstab i Rennes, orten där Sverige spelar sin första match den 11 juni mot Chile.

I delegationen finns Dick Broström, svenska lagets chefskock.

En av uppgifterna för honom inför spelarnas ankomst är att checka av köket ordentligt på Hotel Mercure Rennes Centre Gare. Detta efter vinterns tyska varning. Den kom efter lagets boende på hotellet i samband med en landskamp mot Frankrike.

– Spelare i det tyska laget blev sjuka när de var på hotellet, så de höjde ett varningens finger. Vi har, vad jag vet, inte haft några sådana fall, säger Dick Broström.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors bekräftar att representanter för det tyska fotbollförbundet tagit kontakt.

– Det är deras koordinator som kontaktade vår koordinator Linn Backe. Det var väldigt schysst. De visste att vi skulle bo där, vi skulle egentligen bo på samma hotell som det tyska landslaget, men sedan såg Fifa till att vi fick ett eget hotell, berättar hon.

”Man hjälper varandra”

Vad sa de till er?

– De sa att vi får vara uppmärksamma på köket och ha en dialog med personalen där. Det är vi och vi har med oss en egen kock också. Det kommer att bli bra. De bodde där under en träningslandskamp mot Frankrike. Jag hade vetskap om att vi skulle ha koll på köket, sedan har jag inga mer detaljer.

Ni har inte bytt hotell efter samtalet?

– Nej, det finns ingen möjlighet att byta. Vi blir tilldelade hotell. Vi ser till att det blir bra på plats. Vi har uppmärksammat hotellet på det, säger Marika Domanski Lyfors.

Att Tyskland, som är en stor konkurrent till Sverige i VM, hört av sig med syftet att hjälpa till uppskattar landslagschefen.

– Vi har en bra dialog med många länder. Man hjälper varandra. Det är ömsesidigt. Det här är en sådan fråga, säger hon.

Dick Broström kommer se till att de svenska spelarna får den kost de behöver för att prestera och inte blir sjuka.

– När vi går in i köken säkrar vi upp och ser varifrån grejerna kommer. Vi luktar och smakar på allt. Vi vill jobba med fräscha grejer utan tillsatser och lagar maten från grunden, så att vi vet vad det är i. Det är basen. När det gäller hygienen har vi med handsprit även till spelarna. Vi jobbar alltid med handskar och byter för varje livsmedel, som när vi går från kött till fisk. Det brukar inte vara så vanligt i andra länder, där man tvättar händerna.

”En säkerhetsgrej”

VM blir inte direkt någon semester för Dick Broström, som dagligen kommer jobba 7-23. Två av de anställda i hotellköken på respektive spelplats ska hjälpa honom med maten. I Le Havre, där Sverige möter USA, ansluter den andra landslagskocken, Ulrika Andersson.

Dick har ansvaret för all mat som spelarna stoppar i sig under VM. Att köpa en hamburgare eller annan mat på stan är inte tillåtet.

– De får bara äta det som serveras av mig och Ulrika, inte något som vi inte känner till. Då skickar vi med något att äta. Jag är som en säkerhetsgrej mellan spelarna och hotellet. Det är ett jädra ansvar. Det är det sista jag vill, att någon ska bli sjuk, säger han.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

LÄS VIDARE

Laget bakom VM-laget: ”Spelarna har lämnat craving-lista till oss”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Damlandslaget i fotboll

Marika Domanski-Lyfors

Fotbolls-VM