OBOS Damallsvenskan i fotboll

Målvakten om anledningen bakom flytten: Dålig lagmoral

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Målvakten Emma Holmgren har bytt Linköping mot nykomlingen Uppsala inför den stundande damallsvenska säsongen.

I en intervju med Dagens Nyheter vittnar 23-åringen om att dålig laganda och sammanhållning i Linköping hade en del i beslutet att lämna Östergötland.

– Så pass många spelare bryter inte sitt kontrakt eller väljer att inte förlänga om det är bra, säger Holmgren till DN.

Det var nog en hel del som höjde på ögonbrynen när den lovande målvakten Emma Holmgren, 23, flyttade hem till Uppsala efter att ha brutit kontraktet med damallsvenska toppkandidaten Linköping. Ett Linköping som ”bara” slutade femma förra säsongen och därefter drabbats av ett flertal tunga spelartapp inför 2020 års seriestart.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Holmgren om att dålig laganda och vantrivsel låg bakom beslutet för hennes del.

Målvakten berättar bland annat att hon under året i Linköping (efter flytten från Hammarby inför förra säsongen) träffade psykolog för att komma till bukt med att hon mådde dåligt.

– Jag tog upp det med tränarna flera gånger och de hade förståelse och hjälpte mig personligen genom att jag fick gå och prata med en psykolog. Hos psykologen identifierades att det inte fanns någon glädje i mitt arbete. Lagandan betyder betydligt mer än jag trodde, säger Holmgren till DN.

”Beteenden som jag inte uppskattar”

Just den där lagandan var något som hon menar saknades i LFC anno 2019.

– Linköping var favorittippade. Det var en press vi hade hela säsongen. Och då gäller det att man får ihop gruppen och ledarstaben och alltihop väldigt bra. För när det inte går som det ska är det lätt att det händer saker i gruppen, det blir beteenden som jag inte uppskattar som fotbollsspelare i ett lag, säger Holmgren.

23-åringen vittnar bland annat om en miljö i Linköping med spelare som inte hälsade på varandra i omklädningsrummet och inte firade vinster tillsammans.

– Det fanns orsaker till varför jag bröt mitt kontrakt. Jag vill att alla i laget ska älska att spela fotboll tillsammans. Att varje dag på träningen sträva efter samma mål att utveckla och ta nästa steg. Den delen pratade jag med tränarna om, men tyvärr valde de att se förbi det under säsongen och istället ta itu med det efter säsongen.

Inte ensam

Emma Holmgrens vittnesmål om Linköping kommer dagen efter att en annan, inför säsongen, Linköpingsflyktad spelare, Anna Oscarsson, öppenhjärtigt berättat om sin psykiska ohälsa i samband med att hon presenterades som ny ambassadör för den ideella organisationen Suicide Zero.

– Jag var väldigt missnöjd med flera saker i livet, både privat och med mig själv. 2018 blev det för mycket. Jag hamnade i en depression det året, då jag egentligen inte kände någon glädje till någonting, sade Oscarsson till TT då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

LFC-tränaren om lagmoralen: ”Gjorde ett ordentligt arbete”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Linköpings FC

IK Uppsala Fotboll