Tar VAR i försvar under VM: ”Ska vara rättvist”

avIbraheem Alsalman

Fifa höll en extrainsatt presskonferens efter VAR-kaoset under VM.

Där togs tekniken i försvar av domarchefen Pierluigi Collina.

– Om det är något som står i regelböckerna, så måste vi respektera det, oavsett hur nära eller tajt en situation är, säger Collina.

VM i Frankrike har präglats av domslut som tas med hjälp av VAR. Tanken är att det ska hjälpa domarna att minska misstagen och öka antalet korrekta domslut.

Men samtidig har det väckts frågor kring hur man ska bedöma VAR – och i vissa matcher har situationerna spårat ur.

Foto: TT
Domarchef Pierluigi Collina.

”Kunna njuta mer av det”

Därför kallade Fifa till en presskonferens under onsdagen. Där förklarade man bland annat varför den infördes och hur det har gått efter 48 spelade matcher i turneringen hittills.

– När vi använde VAR under förra årets VM blev det en stor succé. Jag kan säga att vi hade dåliga förväntningar men till slut gick det bra. Därför tyckte vi att vi skulle införa VAR även i dam-VM i år. Vi tyckte att det skulle bli rättvist. Syftet med de ändringarna vi har gjort är för att göra sporten mer attraktiv och att man ska kunna njuta av det mer, säger Pierluigi Collina, domarchef i Fifa.

Foto: TT
Sverige fick en straff bortdömd av VAR i åttondelsfinalen mot Kanada.

”Kommer inte ha sista ordet”

Men samtidigt erkänner Collina ett problem i den nya tekniken: Straffsparkarna.

– Vi hade ett exempel från herr-EM 2016. En match mellan Spanien och Kroatien där målvakten inte hade båda fötterna på mållinjen. Han kunde sen rädda till hörna. Då kände vi att vi måste göra något. Om det är något som inte stämmer, till exempel om det är offside med två centimeter eller två meter. Det ska inte spela någon roll. Vi har reglerna och vi ska följa dem, oavsett hur tajt eller nära en situation är. Det finns inget utrymmer för en diskussion. Visar VAR att målvakterna inte respekterar reglerna måste straffen tas om, säger Collina och fortsätter:

– VAR fungerar jättebra. Men den kommer inte ha sista ordet, det har domaren. Fotboll är inte bara gjort av fakta. Det är en subjektiv opinion. Överlag tycker jag att alla domare har skött sig på ett mycket bra sätt, säger han.