Norling: ”Springer du runt och är kissnödig är du borta”

Av: Per Bohman

Publicerad:

Ett utskällt AIK har häng på SM-guld.

Men spelarna får inte bli rädda av kritiken, menar Rikard Norling.

– Springer du runt och är kissnödig i AIK så är det bara en tidsfråga innan du är borta härifrån, säger tränaren till AIK Play inför matchen mot Elfsborg.

AIK har tre segrar på de fyra senaste matcherna trots tufft motstånd mot Djurgården, Häcken, Hammarby och IFK Göteborg och fortfarande en rimlig chans att nå guldet. Det hindrar inte stämningen från att vara dyster kring laget och föreningen.

– Det är en bitter eftersmak. Det är ingen höjdarfotboll vi bjuder på. Vi hittar inte glädjen, sa Per Karlsson efter tre poäng mot Blåvitt och Rikard Norling kallade det egna spelet för "en jävla skitfotboll".

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

För AIK Play berättar tränaren att AIK lagt extra tid på att analysera det svaga spelet mot IFK Göteborg och att spelare och tränare är självkritiska.

– Som AIK-tränare formas man till att det är resultat som är det viktiga, men såna här dagar kommer man fram till att – nja – det är inte bara resultat som gäller trots allt. Det är en bra påminnelse.

”Får inte bli destruktivt”

Norling hoppas inte att spelarna ska påverkas av de negativa tongångarna kring AIK inför matchen mot Elfsborg.

– Det får inte bli destruktivt och att spelarna tappar lyster och självkänsla. Det är precis det som jag tror att kanske många journalister mår bra av för då kan de skriva ytterligare artiklar och få lite vatten på sin kvarn, men framför allt gäller det våra motståndare som hoppas på det.

– Men jag tror inte att en AIK:are som är lite kritisk till prestationerna vill att vi ska tappa vår lyster och börja se räddhågsna och försiktiga ut. Man vill ju tvärtom att "kom igen nu för helvete och visa hur bra du är", säger Norling och fortsätter:

– Springer du runt och är kissnödig i AIK så är det bara en tidsfråga innan du är borta härifrån. För det funkar liksom inte.

Goitom: ”Det är rätt sjukt”

Lagkaptenen Henok Goitom är smärtsam medveten om att AIK är inne i spelmässigt svagare period.

– Vi har verkligen fått med oss mycket grejer de senaste tiden. De marginalerna har man kanske inte under så många matcher på raken.

Du är en av allsvenskans mest rutinerade spelare och har varit med i toppen förr. Har ni någonsin fått så mycket kritik när ni ändå haft chansen att ta SM-guldet?

– Förr har vi ju ofta börjat dåligt men sen kommit tillbaka. I det här läget får vi kritik mot oss trots att vi vunnit tre av de fyra senaste matcherna mot bra motstånd. Det är rätt sjukt egentligen, med tanke på vilken poängskörd vi har. Men samtidigt är det ett viktigt tecken på att vi att alla vill framåt, säger Goitom och fortsätter:

– Det finns mycket mer att hämta. Det ser vi hos oss själva. Vi kommer inte ha marginalerna med oss varje gång. För att svara på frågan. Jag har nog aldrig varit med om den typen av kritik när vi tagit så mycket poäng, men samtidigt förstår alla i och runt AIK den grejen.

Publicerad:

LÄS VIDARE