Förbundet: ”Ett kraftfullt steg tillbaka”

De svenska stjärnorna har reagerat med bestörtning på den iranska fotbollssupportern Sahar Koyhadaris död och krävt att Fifa agerar.

Sveriges förbundsordförande Karl-Erik Nilsson berättar att Fifa har agerat under sommaren – men att han nu delar oron för utvecklingen.

– Det som hänt nu är ett kraftfullt steg tillbaka, säger han.

Sahar Koyhadaris tragiska öde har riktat fotbollsvärldens blickar mot Iran. Iranskan blev gripen för att hon bröt mot kvinnors förbud att se på fotboll i Iran när hon ville se favoritlaget Esteghlal. När Sahar Koyhadari insåg att hon skulle bli dömd till fängelse valde hon att sätta eld på sig själv utanför domstolen och igår dog hon av skadorna.

Både Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani har i dag kommenterat tragedin och krävt att Fifa agerar.

Svenska fotbollförbundets ordförande och Fifa-representant, Karl-Erik Nilsson, är också bedrövad över nyheten.

– En otroligt tragisk händelse, en ung människa förvägras det man gillar allra mest.

Sverige har mött både det iranska herrlandslaget och damlandslaget på svensk mark under senare år och har vid dessa tillfällen haft intensiva kontakter med iranska förbundet.

Karl-Erik Nilsson menar att Fifa redan ligger på den iranska fotbollsförbundet hårt och att det har gett resultat.

– I oktober förra året var första gången på 40 år som kvinnor fick se fotboll i Iran, ett antal kvinnor fick också tillträde till asiatiska cupfinalen som spelades i Iran. Då kände man att det var en liberalisering på gång, men det som hänt nu är ett kraftfullt steg tillbaka, säger Karl-Erik Nilsson.

”En tumme i ögat”

Han berättar att Fifa legat på Irans fotbollförbund hårt under sommaren.

– Jag vet att man vädrat sitt missnöje över att saker går i fel riktning, Iran krävdes till exempel på besked om hur man skulle se till att kvinnor gavs tillträde inför VM-kvalet. De har en tumme i ögat på förbundet men jag vet inte vad de senaste påtryckningarna gett för besked.

Många lyfter idén om en uteslutning från Fifas tävlingar för att sätta press?

– Rent generellt är jag rädd att stänga av ett land leder till att det blir sämre. Då finns inget yttre tryck kvar som gör att man måste vidta förändring. Jag kan förstå att man ropar på det i ren desperation, men jag är inte säker på att det är bästa metoden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.