Fotboll

Brolin utsatt för vuxenmobbning i Leeds

Av: 

Emil Eiman Roslund

Tomas Brolin med Leedströjan och tränaren Howard Wilkinson.
Tomas Brolin med Leedströjan och tränaren Howard Wilkinson.

FOTBOLL

Drömflytten till England blev en mardröm.

Tomas Brolin utsattes för vuxenmobbning i Leeds.

– Hade någon annan blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag, säger han i Dplays ”Superstars på hemmaplan”.

VM 94-hjälten Tomas Brolin har tidigare sagt att han gjorde ett misstag som skrev på för Leeds. Hösten 1995 lämnade han Serie A och Parma efter fem år för Leeds som då var ett topplag i Premier League. Men tiden i den klassiska brittiska klubben fick honom att nå botten.

Innan Brolin valde att signera kontraktet hade dåvarande tränaren Howard Wilkinson i ett långt samtal berättat att Brolin var rätt spelare för honom, och hur svensken skulle bli en väsentlig del av laget på planen.

– Jag tror inte att man sitter i en sådan situation och ljuger, men tyvärr ljög han mycket innan vi skrev på kontraktet, det visste inte jag. Då blev situationen lite konstig, säger Tomas Brolin i Dplays ”Superstars på hemmaplan” och fortsätter.

– Det var vuxenmobbning i Leeds. Det kändes som om jag kom till urminnes tider när jag kom till England, hur de såg på träning och så vidare. Det kanske jag sade till tränaren, och det gillade inte han, för det finns ett kastväsende i England.

”Hade inte levt i dag”

Brolin vantrivdes i klubben, och drog endast på sig Leeds matchtröja under en säsong.

– Om någon annan hade blivit behandlad som jag blev, den tror jag inte hade levt i dag. Så illa var det, berättar Brolin.

Numera 50-årige Brolin lånades sedan ut till Zürich och Parma, och trots att Wilkinson lämnade Leeds i september 1996 återvände aldrig Brolin till klubben. Svensken rev kontraktet då intresset för fotbollen hade svalnat, gjorde en halv säsong i Crystal Palace våren 1998 och avslutade karriären samma år när han hemma i Sverige hoppade in som målvakt sista kvarten för Hudiksvall ABK (numera Hudiksvalls FF).

– Jag hade kunnat spela mer om jag hade velat, säger Brolin.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”På min gravsten ska det stå: Den var min”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Tomas Brolin

Discovery+ (tidigare Dplay)