Sist i allsvenskan: ”Riktigt surt”

avPer Bohman

Utan seger och sist i en haltande tabell.

Bajen har kniven mot strupen mot AFC Eskilstuna.

– Det är otroligt viktigt att vi vinner den här matchen, säger Darijan Bojanic.

En hel del Hammarby-supportrar ägnar sig nog att positiv affirmation i det här läget. Ståendes framför badrumsspegeln med följande rimliga mantra: ”Man ska inte dra för stora växlar av inledningen av serien”, ”Vi har stundtals spelat väldigt bra fotboll” och ”Vi förtjänar mer poäng än vad vi har fått”.

Allt det där är visserligen sant, men det kan ändå vara en klen tröst när laget efter allsvenskans tre första omgångar fortfarande är segerlösa. Trots i perioder fina insatser mot Elfsborg, Kalmar och Helsingborg står Stefan Billborns mannar på blott två poäng och ligger därmed sist i den haltande tabellen.

”Det är riktigt surt”

Darijan Bojanic har svårt att förstå hur Hammarby inte tagit tre poäng i någon av matcherna som spelats, men han vet att dagens match mot AFC Eskilstuna kan avgörande för Bajens vår.

– Det är riktigt surt. Verkligen. Men vi tvivlar inte alls på varandra inom laget. Vi vet hur bra vi är. Det kommer lossna och det ska det göra mot AFC.

Vad är skälet till att ni inte har vunnit?

– Jag vet faktiskt inte. Det är väl många olika faktorer bakom det. Men det är svårt att svara på.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hammarby behöver vinna

Allt Bojanic vet är att det inte får fortsätta likadant.

– Det är en otroligt viktigt match för oss. Otroligt viktigt att vi vinner. Alla matcher är viktiga, men den här speciell. Vi måste ta vår första seger, för vi känner hela laget att det kommer lossna efter en seger, säger mittfältaren och fortsätter:

– Vi är ett väldigt bra lag. Alla har en hög kvalitet. Så det kommer lossna för oss.

Våren har varit lite hackig för Bojanic personligen. Han värvades in som central mittfältare men Stefan Billborn aviserade tidigt att spelfördelaren passade bättre på en kant eller högre upp i planen. Men borta mot Helsingborg fick 24-åringen ändå kliva ner i sin favoritroll som sittande mittfältare och gjorde det väldigt bra i den första halvleken.

– I grunden är det positivt att jag kan spela på flera olika positioner. Men det kändes jättebra som central mittfältare mot Helsingborg. Framför allt före paus. Men jag måste hålla i en hel match.

Tillbaka på centralt mittfält

Vilken position föredrar du?

– Helt klart som central mittfältare, men jag spelar där tränaren vill ha mig. Men jag gillar förstås att få så mycket boll som man får i mitten. Jag kan använda min fot till att vända spel och vara väldigt involverad.

Vad behöver du göra bättre?

– Jag kan springa ännu mer box till box. Jag kan kriga ännu mer för att vinna boll. Bli bättre defensivt, helt enkelt. Jag har lite kvar på formen. Jag hade lite problem med lungorna under 10 dagar för ett tag sedan, en bakterie, men sedan dess har jagvarit i full träning. Men det är matchtempot som jag framför allt behöver komma in i.

ARTIKELN HANDLAR OM