USA ställer in – Sverige på plats

USA ställer in landslagslägret i Qatar på grund av det spända läget i regionen.

Det svenska fotbollslandslaget är dock redan på plats i landet.

– Jag kan ha viss förståelse för USA:s beslut men i nuläget påverkar det inte oss, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Det är oroligt i Mellanöstern sedan USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack vid Bagdads internationella flygplats. Iran har lovat hämnd och risken för ytterligare typer av krigsföring mellan länderna är stor.

Samtidigt har det svenska fotbollslandslaget nyligen anlänt till Qatar för den årliga januariturnén. Qatar ligger strax söder om Iran, har länge haft relativt goda relationer med grannlandet men har också stora amerikanska militärbaser inom sina gränser.

USA åker inte – Sverige stannar

USA:s herrlandslag i fotboll hade också förlagt sin januariturné i Qatar och huvudstaden Doha men väljer nu att ställa in lägret.

På grund av den rådande situationen i regionen har landslaget valt att skjuta upp lägret i Qatar”, skriver det amerikanska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, på plats i Qatar, säger följande om nyheten:

– På ett sätt kan jag ha viss förståelse för USA:s beslut eftersom landet är direkt iblandat i oroligheterna som finns här nere.

”Påverkar inte Sverige”

Påverkar det Sveriges planer på något sätt?

– I nuläget, nej. Så sent som under fredagskvällen hade vi ett möte med svenska ambassaden här nere. Det var inplanerat sedan tidigare men då pratade vi givetvis om den uppkomna situationen. Det finns ingen information som vi har fått i nuläget som påverkar vårt läge. Vi prioriterar förstås alltid säkerhetsaspekterna var vi än reser, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Vi följer situationen och tar del av all ny info. Dessutom har vår säkerhetschef i Sverige dialog med UD.

”Undvik folksamlingar”

Den svenska ambassaden uppdaterade sent igår kväll reseinformationen om Qatar och uppmanar till försiktighet när man befinner sig i landet.

Mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Irak är säkerhetsläget svårbedömt i hela regionen. Svenskar som befinner sig i landet bör vara försiktiga, undvika folksamlingar och demonstrationer samt hålla sig uppdaterade via medier och ambassadens reseinformation”, skriver ambassaden.

Håkan Sjöstrand:

– Vi har informerat spelare och ledare. I mötet med ambassaden, som var planerat sedan tidigare, pratade vi också om det som händer i regionen. Det är en direktdialog med den svenska ambassaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.