Allsvenskan i fotboll

Alla allsvenska klubbarna nobbar kontroversiella resmålen

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

AIK och Örebro nobbar Dubai. Hammarby ställde in träningslägret i Turkiet.

För första gången på länge laddar ingen allsvensk klubb upp med träningsläger i politiskt kontroversiella länder, visar Sportbladets sammanställning.

En seger för kritiska fans och medlemmar.

Så sent som för tre år sedan reste allsvenska toppklubbarna Malmö FF, AIK och IFK Göteborg samtidigt till Dubai för läger och turnering i början av året inför allsvenskan.

De hade då sällskap av danska och norska storlagen FC Köpenhamn, Midtjylland och Molde.

I början av 2020 åker inget allsvenskt lag till Förenade Arabemiraten och Dubai efter att AIK och Örebro SK varit där i början av 2019, visar Sportbladets sammanställning över klubbarnas försäsongsplanering.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

– Vi har sagt att vi inte kommer ha träningsläger i Dubai, men vi kommunicerar en helhet kring vart vi åker i stället när vi är helt klara, säger sportchefen Björn Wesström.

Kontroversiella resmål

Simon Åström, VD och klubbchef i Örebro SK:

– Vi gör en utvärdering varje år. Nu kände vi att det var läge att gå tillbaka tillbaka där vi varit tidigare, i Spanien. De fotbollsmässiga förutsättningarna är viktiga, men kan vi dessutom välja ett resmål som inte är så kontroversiellt som Dubai så är det bra.

– Det var ett resmål som väckte ont blod hos många av våra supportrar och medlemmar. Det är en del i analysen över att vi inte åker tillbaka dit, säger Åström.

Under hösten ställde Hammarby in sin tilltänkta resa till Turkiet under inledningen av 2020.

– Det var bokat, men när Turkiet gick in i norra Syrien så kände vi som klubb att vi inte kunde fullfölja den planeringen, säger sportchefen Jesper Jansson om beslutet som även kostat klubben en större summa.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Är det bra att allsvenska klubbar tar ställning?

– Ja, i det här specifika fallet tycker jag det. Sedan är det svårt ibland att dra gränsen mellan idrotten och politiken. Det är komplexa frågor. Här tyckte vi att det blev ganska tydligt att det inte stämde överens med vad Hammarby står för. Vi jobbar mycket med värdegrunder i Hammarby, säger Jansson.

Självkritiska fotbollsspelare

Att ingen allsvensk förening i Sportbladets sammanställning väljer att åka till destinationerna som bland annat kritiserats för sin bristande syn på mänskliga rättigheter är en framgång för många medlemmar och supportergrupper som protesterat.

Ett antal allsvenska klubbar har inte spikat sin planering för försäsongslägren, men också där har inget lag, enligt vad Sportbladet erfar, planer på att resa till Dubai eller exempelvis Turkiet.

Att enskilda individer åker till länderna är svårare att påverka men till och med där finns öppet självkritiska fotbollspelare.

Upsala Nya Tidning har sammanställt var Sirius allsvenska spelare åker på ledigheten. Robert Åhman Persson åker med sin familj och vänner till just Dubai.

– Jag var den i gänget som inte ville dit. Det är klart att det är fint men det finns knappt någon historia. Allt är nytt, men sedan finns bristfälliga arbetsförhållanden, människosynen är inget som tilltalar mig. Jag ska ändå dit och sponsra landet, det är hypokrit (hyckleri). Det blev så den här gången, jag fick vika mig, säger Åhman Persson till UNT.

Fotnot: Sportbladet har sökt SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen, för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

AVSLÖJAR: Storklubben släpper Jordan Larsson till landslaget

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK

Örebro SK

Björn Wesström

IFK Göteborg

Malmö FF

Jesper Jansson