AIK Fotboll

Hotet mot guldet: ”Folk fattar inte”

AIK-spelarna fruktar Sundsvall inför matchen

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Bara att spela hem guldet?

Knappast.

AIK är oroliga – nästan ängsliga – över att möta Sundsvall.

– Folk fattar inte hur bra de är. Giffarna är så underskattade. Det blir en batalj, säger Per Karlsson.

En seger räcker för att säkra guldet. 51 000 förväntansfulla AIK:are nöjer sig förstås inte med något annat än tre poäng. Upplagt för en kalldusch? På andra sidan planen väntar nämligen ett av årets stora överraskningar: Gif Sundsvall.

”Förtjänade inte tre poäng”

Giffarna anses lite till mans spela den bästa fotbollen i serien och AIK har – trots tre poäng på bortaplan – jobbiga erfarenheter av Joel Cedergrens manskap.

– Vi vann borta mot Giffarna men förtjänade inte tre poäng. Det är ett väldigt bra fotbollslag. Det är den jobbigaste bortmatchen vi varit med om i år, säger Henok Goitom och får medhåll av Alexander Milosevic:

– De lekte fotboll mot oss senast. Man kan inte påstå att man njöt av det direkt, eftersom det var vi som utsattes för den, men det är så fotboll ska spelas. Folk tror att det är samma lag som spelade superettan för fem år sedan.

Gif Sundsvall med LInus Hallenius i spetsen har gjort en bra säsong

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

”Hallenius gör allt rätt”

Giffarna har övertygat stort som kollektiv, men det är framför allt skyttekungen Linus Hallenius och de båda centrala mittfältarna David Batanero och Juanjo Ciercoles som sett till att Sundsvall nått höjder de aldrig tidigare varit i närheten av.

– Sundsvall har spelat bra länge men nu har de fått bättre spelare och med bättre spelare blir de mer effektiva i spel och avslut. Batanero blir aldrig stressad med bollen och Hallenius är i sitt livs form. Han gör allt rätt. Alla mottagningar, alla löpningar – allt. Han gör nästan inga lätta mål utan bara svåra. Verkligen högklassigt, säger Goitom.

Försvarschefen Per Karlsson är på helspänn inför att möta Hallenius och Batanero.

– Det är ju mina spelare på planen. Jag måste ha ett öga på Batanero när han tittar upp och söker Hallenius, som ju är mittforward och hamnar i mitt ansvarsområde. Det är en utmaning.

Karlsson är orolig

Han är lite bekymrad över att många AIK:are räknar med tre poäng.

– Folk fattar inte hur bra de är, de är underskattade. De har gjort en jättebra säsong och är svårspelade. Det kan bli låst eftersom de har ett liknande spelsystem som vi har. Giffarna är verkligen bra, så det blir en batalj. Inte 4-0 utan väldigt tufft. Alla måste förstå att det är en svår match.

Rikard Norling har också funderat på kravbilden.

– AIK:are pumpar upp sig själva i såna här lägen. Båda lagen är väldigt bra men frågar du en AIK:are så är det självklart att vi ska vinna mot Sundsvall. Oavsett om de är bra eller inte. Det kan vara svårt att övertyga om att "du, det här är ett bra lag". Samtidigt vill jag också säga att vår publik fått en bättre förståelse och respekt för andra lag under den här säsongen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

ALLSVENSKAN LIVE: Följ söndagens matcher

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll

GIF Sundsvall

Per Karlsson

Henok Goitom

Alexander Milosevic