Granqvist: Kul om någon kunde överraska

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Granqvist och Christian ”Chippen” Wilhelmsson i samtal med Marcus Allbäck. Lasse Richt håller ett vakande öga.

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

ABU DHABI. På besök för att se svenska landslaget - då var håret tillbaka på huvudet.

Men Andreas Granqvist vet inte när han är tillbaka i Helsingborgs IF som har uttryckt en önskan att värva honom efter VM.

– Ingenting är klart. Krasnodar är på mig väldigt mycket. Det kanske dyker upp andra alternativ också, säger Granqvist.

Landslagsstjärnan Marcus Berg var på plats när Sverige spelade 1–1 med Estland i januariturnéns första match. Mot Danmark hade truppen återigen finbesök.

Före detta landslagsspelarna Marcus Allbäck och Christian ”Chippen” Wilhelmsson - numera agenter - såg matchen tillsammans med Guldbollen-vinnaren från 2017: Andreas Granqvist.

– Det har varit jättebra, jag har snart haft sex veckors semester. Det drar igång på måndag. Jag ser framemot det, komma igång och jag är laddad inför VM. Kul att se grabbarna därute i dag, den yngre generationen. De gör bra ifrån sig och vinner i slutet, så det är bra, säger Granqvist.

”Kul om någon kunde överraska”

Någon i den här truppen som kan ta sig till VM?

– Det är det säkert. Vi får se, de har några månader på sig att visa upp sig i sina klubbar. Det är klart att det kommer krävas mycket och det behövs en fantastisk utveckling. Det hade varit kul om någon kunde överraska och ta sig in.

När Sverige tog sig till VM efter playoff mot Italien blev Granqvist av med håret - det rakades av i omklädningsrummet. Några dagar senare fick han Guldbollen.

– Det är klart att många är stolta, de närmaste vänner, familjen och för egen del så klart. Det var ett fantastiskt år 2017, säger han.

Har mycket förändrats efter Guldbollen?

– Håret har växt ut lite mer, haha.

– Nej, det tycker jag inte. Det är nog något man kommer att minnas tillbaka på när man ser den där hemma sen. Just nu lever jag i nuet, jag är glad och jättestolt.

”Det blev så i slutet”

Han medger dock att han märkte av att han blev folkkär i Sverige.

– Det blev så i slutet. Det är jätteskoj. Hårt jobb, aldrig ge sig och till slut når vi ett VM efter många år – och vi har gjort det tillsammans som ett lag. Det är fantastiskt gjort, särskilt mot de motståndarna vi hade också.

Helsingborg vill ha tillbaka Andreas Granqvist. Klubbens ordförande Krister Azelius har uttryckt en önskan att få tillbaka mittbacken till Skåneklubben snart.

– Jag har stora förhoppningar att kunna klä Granen i rött efter VM. Jag tror att vi kan ta hem denne landslagskapten i ett VM-lag direkt efter VM, det är min bestämda känsla, sa Azelius till HD i mitten på december.

Kontraktet går ut om ett halvår

Men inget är bestämt enligt 32-åringen.

– Ingenting är klart. Vi får se vad som händer. Jag har ett halvår kvar på mitt kontrakt. Vi får se sen hur det ser ut för mig i framtiden. Krasnodar är på mig väldigt mycket. Det kanske dyker upp andra alternativ också, vi får se.

– Om jag flyttar hem så flyttar jag inte hem för pengarna, men det är klart man vill ha det som man är värd. Om det blir HIF så kommer vi nog lösa det på det bästa sättet, men ingenting är bestämt ännu. Jag har lite tid att fundera.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20