”Är många som har blivit lurade”

Tar betalt och erbjuder unga spelare provspel i storklubbar

En 17-årig svensk betalade tusentals kronor för att uppfylla sin dröm.

Men det fanns inga flygbiljetter, ingen klubb – ingen agent.

– Det är många som har blivit lurade, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Det finns mängder med fotbollsagenter runt om i världen och det är mer vanligt än tidigare att ungdomsspelare blir erbjudna provspel eller kontrakt.

Dessvärre finns det även bedragare, som uppger sig för att vara agenter. Det har en svensk kille, född 1996, fått vara med om.

– Ungdomar har drömmar om fotboll och annat. Tyvärr är det många som har blivit lurade, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.

Fanns inga biljetter på Arlanda

Den svenske killen hade fått kontakt med en fotbollsagent över nätet, agenten uppgav att han arbetade för Londonbaserade agenturen Base Soccer.

– Mannen sa att han hette Allen Bruce. Agenten menade att han hade ordnat så att grabben skulle få träna med Newcastle Uniteds akademi, säger förbundersökningsledaren Anders Olofsson.

– Pojken och hans far betalade nästan 25 000 kronor för att få träna med klubben. Så de åkte till Arlanda för att flyga till Newcastle, men det fanns inga biljetter. De var där vid två tillfällen. Agenten sa att det hade blivit något fel.

”Många som har blivit lurade”

Efter det valde pappan och pojken att åka till London för att reda ut vad som hade gått fel. Då fick de veta att de hade blivit blåsta.

– De åkte över till agenturen, som mycket riktigt låg i London. Men det fanns inget med namnet Allen Bruce där. Han hade lurat andra personer också, det är många som har blivit lurade. Så agenturen hjälpte dem att kontakta den engelska polisen så att de skulle titta på fallet, säger Olofsson.

– Det gäller att tänka på allting. Sen är det inte bara ungdomar som luras i samhället, även vuxna. Det de inte gjorde i just det här fallet var att kontakta agenturen eller klubben. Det kan vara smart att motringa för att få reda på vem det verkligen var som ringde. Motringa eller kontakta själva, och inte heller gå in på länkar som man får.

Facebook-sida för polisens verksamhet mot bedrägerier.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN