Wulcan: En usel affär för Blåvitt

FOTBOLL

...men lätt att förstå Mild och kompani

Foto: Tobias Hysén är på väg bort från IFK Göteborg.

GÖTEBORG. Nio miljoner är väldigt bra betalt för en (snart) 32-årig allsvensk spelare.

Men för Blåvitts del är det en usel affär.

Ett samtal till Johan Elmander eller Mathias Ranégie kan rädda nästa säsong.

Foto: Markus Wulcan.

Ingenting är som bekant helt klart i den här branschen innan bläcket har torkat (frågar man Håkan Mild ska spelaren nog helst ha spelat några matcher för att vara på den säkra sidan). Men Tobias Hysén hade inte dragit ner till Shanghai om det inte vore väldigt nära. Klubbarna är överens om övergångssumman och anfallaren vet ungefär vilka belopp han kan räkna med att tjäna de kommande åren. Nu handlar det om att bekanta sig med Shanghai East Asia FC (en klubb som verkar gå under TRE namn för enkelhetens skull) och den luftförorenade men häftiga 19-miljonersstaden.

Sedan ska Tobias Hysén bestämma sig hemma i Utby i lugn och ro, men femdubblad lön och ett äventyr för livet väger rätt tungt.

Redan fattat sitt beslut

IFK Göteborg har redan fattat sitt beslut. Och jag vet att det var allt annat än lätt. Hur man än vrider och vänder på det blir det fel. Tobias Hyséns betydelse för klubben kan inte överskattas. Han är lagkapten, den överlägset största stjärnan, skyttekungen och det säljs mängder med årskort tack vare hans namn och sponsorerna älskar honom. Det här handlar om skicka signaler. Till lagkamrater, motståndare, supportrar, media och investeringssugna företag.

Ett IFK Göteborg utan Tobias Hysén är ett kraftigt försvagat IFK Göteborg. Spelgeniet Pontus Farnerud har lagt av, Hannes Stiller ska ”lira” Ljungskilefotboll och Martin Smedberg-Dalence är den ende på pluskontot… nej, i dagsläget är det bara att glömma en medaljplats nästa år. Ska vi säga… sjua?

Lätt att förstå Mild

Samtidigt är det ändå lätt att förstå Mild och kompani. Man vill unna Hysén att casha in rejält när karriären snart är slut, man får väldigt bra betalt för en spelare som fyller 32 i mars och man sparar en årlig lönekostnad på cirka fyra miljoner som kan läggas på andra spelare. Och förr eller senare kommer det ju en tid efter Hysén vare sig man vill eller inte. Dessutom är det långt ifrån otroligt att landslagsmannen (ryker den platsen vid flytt?) avslutar sin karriär här hemma. Han håller i minst fem år till om han får vara frisk.

Men det är inget snack om att IFK Göteborg måste värva in en ersättare direkt. Klubben har förstås varit förberedd på det här scenariot under en längre tid och har flera namn som bearbetas. Johan Elmander bygger hus i Göteborg, hans fru driver företag i stan och kontraktet med Galatasaray går ut i sommar. Dyrt, visst, men inte omöjligt. Mathias Ranégie är ett annat alternativ. Ingen Mild-favorit direkt, men iskall i Udinese och en perfekt spelartyp för Blåvitt.

Blåvitts sportchef har en tuff vinter framför sig.  

ARTIKELN HANDLAR OM