Mejla

Johanna Frändén

Frändén: VM-missen sänker inte Zlatan

FOTBOLL

PARIS. Årets svenske fotbolls- spelare förra månaden, årets man i Frankrike förra veckan.

Trots det missade VM-slutspelet fortsätter Zlatan Ibrahimovic att rada upp titlar av varierad dignitet i år. I kväll är det dags att bärga två tunga skalper till.

I London tävlar han om utmärkelsen ”årets sportbok”, i Paris tävlar han om en plats i Europas finaste salonger.

Efter Sveriges förlust mot Portugal i playoff-matcherna undrade fransmännen om Zlatan Ibrahimovic skulle komma tillbaka till Paris med sänkt moral, nu när sommarens hägrande äventyr i Brasilien hade stannat vid en dröm.

Zlatan Ibrahimovic svarade ”eh, nej” på den frågan i lördags, när han lurade målvakten och dundrade in slutresultatet 3–0 mot Reims i öppet mål med ett distansskott.

Ibrahimovics bästis Maxwell bekräftade i går det vi andra anat sedan förlusten på Friends Arena för en vecka sedan.

– Han är jättemotiverad. Zlatan känner sitt ansvar, han är väldigt professionell, som alltid. Han kommer att försöka nå sina mål och ge allt för laget och vi räknar med honom. Det är en annorlunda spelare som kan bidra med mycket, sa Maxwell på imponerande fin franska innan han andades ut.

– Jättebra Maxwell, berömde hans tränare Laurent Blanc som satt på podiet vid sidan om och lyssnade uppmärksamt på sin brasilianske vänsterback.

– Verkligen, bravo! Är det första gången du gör en presskonferens på franska? undrade Blanc.

– Ja, det är det. Tack, svarade Maxwell lite blygt och strök symboliskt bort några icke-existerande svettdroppar i pannan med ett leende.

Tuffare krav i år

Det har hänt en del med det parisiska projektet sedan förra året, det har gått in en form av fas två, men det handlar väldigt lite om arbetspraktik och -träning i den franska huvudstaden, och betydligt mer om krav på direkta resultat.

Laurent Blanc har fått en drömstart i PSG, den bästa i klubbens moderna historia, och i helgen var Nantes Alejandro Bedoya bara en snedspark från att sno poäng av Monaco och skicka laget från furstendömet tillfälligt bort från striden om ligatiteln.

Det som många trodde skulle vara fallet redan förra året vid den här tiden, tycks alltmer ha blivit verklighet under hösten: De enda som kan sätta stopp för PSG i år är PSG.

Den ende som kan sätta stopp för Zlatan Ibrahimovic i år är Zlatan Ibrahimovic (ni säger kanske ”Cristiano Ronaldo också!”, men vi måste försöka släppa det och gå vidare med våra liv nu).

Gillar att vara ”årets man”

Det är tveksamt om något kan väga upp för ett missat VM i Brasilien, men de mindre tröstpriserna har i alla fall regnat över Zlatan i höst. Förutom den svenska guldbollen blev han utnämnd till ”årets man” av herrmagasinet GQ förra veckan, och accepterade att ställa upp på en intervju med motiveringen:

– Jag gillar tanken på att vara årets man, jag räknar in det i min samling med troféer.

I kväll står två nya skalper på spel. Samtidigt som författaren David Lagercrantz kan ta emot utmärkelsen Sports book of the year, världens mest prestigefyllda pris för idrottslitteratur, i London för biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic, kan bokens huvudperson själv säkra europeiskt avancemang i Paris.

Det här betyder mest

Det har gått nio hela månader sedan PSG:s senaste förlust, alla turneringar inräknade. Den kom borta mot Reims i mars och efteråt förklarade dåvarande sportchef Leonardo att laget snarare var byggt för spel i Europa än för att möta smålag i Ligue 1 på bortaplan.

Den här säsongen har PSG visat sig vara redo för både och.

Och utan att ta gift på saken, vågar jag gissa att Zlatan hade offrat både boll-, bok- och manspriser för avancemang i Champions League redan i kväll och en seedad plats inför lottningen i slutspelet.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!