Svenska Cupen fotboll (herrar)

Sundgren sköt AIK till seger i svenska cupen

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

AIK vann programenligt i svenska cupen.

Daniel Sundgren blev matchhjälte inför 9 995 åskådare på Friends Arena.

– Vi är inte sådär upp över öronen förälskade över den här insatsen. Riktigt bra analys, säger Rikard Norling ironiskt.

För några veckor sedan meddelade AIK att man under delar av försäsongen, 12 februari-12 mars, skulle spela matcher på Friends Arena. Man rullade ut en konstgräsmatta och i dag spelade AIK hemma mot Jönköpings Södra i svenska cupen.

Gjorde mål från straffpunkten

Det blev en uddamålsvinst för den regerande svenska mästaren. Daniel Sundgren blev hjälte med ett straffmål efter en kvart.

– Vi gör en knappt godkänd insats. Vi vinner matchen, det var jätteviktigt. Vi möter ett bra lag. Välorganiserat, bra spelare, bra bänk. Vi är inte sådär upp över öronen förälskade över den här insatsen. Riktigt bra analys, säger AIK-tränaren Rikard Norling ironiskt.

Henok Goitom hade en närkamp, som såg ut mer som en brottningsmatch, med Sebastian Crona. I situationen efter föll Tarik Elyounoussi i en duell med målvakten Frank Pettersson.

Domaren Victor Wolf pekade på straffpunkten. Sundgren sköt in 1–0 till AIK.

Hemmalaget hade det mesta av bollen i första halvlek, men skapade inte så mycket framåt. Jönköping Södra stod upp bra defensivt men saknade målchanser.

AIK slog J-Södra i svenska cupen.

Obasi hade en bra chans

I andra halvlek var bortalaget piggare i offensiven. Efter ett fint anfall i den 57:e minuten fick Amir Al-Ammari ett bra läge i straffområdet. Han sköt dock utanför.

AIK hade en ypperlig chans att utöka ledningen när Daniel Sundgren hittade fram till inhopparen Chinedu Obasi i djupled. Han sökte Salétros vid bortre stolpen men fötter från Jönköpings Södra kom emellan.

Obasi hade sedan en bra chans i matchen. Han sköt ett lågt avslut som Frank Pettersson räddade. AIK hade ytterligare möjligheter och borde nog ha gjort fler mål.

AIK har gjort ett spelmål och tre straffmål på fyra matcher under försäsongen.

– Jag hade gärna önskat att vi hade dunakt till två-tre bollar med eget spel. Det är tur att Daniel skjuter så in i helsikes bra straffar, han är väldigt bra på det, säger Norling.

Tre mål från Sundgren

Sundgren har gjort tre straffmål på fyra matcher.

– Vi har gjort fyra mål i år, jag har gjort tre. Det är sjukt. Det är viktigt att sätta bollarna nu när det är tävling. Det är skönt att sätta dit två innan, och nu den tredje, säger försvararen.

1–0 stod sig och AIK inledde därmed gruppspelet i svenska cupen med en seger. Man ska även möta Norrby och Örgryte i gruppen. ÖIS vann med 2–0 i dag och toppar gruppen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Enligt plan resultatmässigt – inte spelmässigt

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Cupen fotboll (herrar)

Chinedu Obasi

Anton Salétros

AIK

Daniel Sundgren

Friends Arena