”De tror att Messi gett honom pengar”

Lever på flykt från talibaner och kidnappare

avPatrik Brenning

Bilden på Murtaza Ahmadi i en Messi-tröja tillverkade av en plastpåse väcker känslor över hela världen.

En konsekvens blev att den lille afghanske pojken fick träffa sin allra största idol.

En annan att sjuåringen i dag tvingas leva på flykt från talibaner och potentiella kidnappare.

– Vissa grupper tror att Messi gav honom massa pengar, säger mamman Shafiqa till CNN.

I januari 2016 flög bilden på då femårige Murtaza Ahmadi med sin hemmagjorda platspåse-tröja över världen. Den afghanske pojken högaktade Leo Messi och fotot blev så omtalat att Murtaza ett år senare bjöds in till Qatar för att träffa sin store idol i samband med att fotbollsstjärnans klubblag FC Barcelona spelade en match i landet.

1 av 4 | Foto: TT
Bilden på Murtaza Ahmadi i en Messi-tröja tillverkad av plast spreds över världen 2016.

”Vi blev hotade hela tiden”

Murtaza var så lycklig över mötet att han vägrade lämna Messis sida vilket till sist tvingade domaren att bära femåringen av planen.

Två år efter mötet i Qatar består kärleken till Leo Messi men det är en av få saker som är sig likt i Murtaza Ahmadis liv.

Problemen började på allvar i november förra året när talibanerna invaderade området där Murtaza Ahmad bodde med sin familj. Situationen försvårades ytterligare av att Murtazas familj är Hazarer, en shiamuslimsk folkgrupp som förföljs och mördas av talibanerna, och att den unge pojken blivit ett känt ansikte i landet.

– Livet blev svårt för vår familj i samma stund som Murtaza blev berömd. Det är inte bara talibanerna utan andra grupper har också fått för sig att Messi kanske gett honom massa pengar. Vi slutade skicka honom till skolan och blev hotade hela tiden, säger säger mamman Shafiqa till CNN.

”Jag vill komma härifrån”

Murtazas pappa lyckades smuggla familjen till staden Bamyan varifrån Shafiqa kunde fortsätta med barnen till huvudstaden Kabul.

– Senaste gången jag såg min pappa var när vi kom hit. Han åkte tillbaka sen och vi har inte sett honom sedan dess. Jag saknar honom mycket. När han ringer mamma brukar jag också prata med honom, säger Murtaza till CNN.

Nu vädjar familjen återigen till Leo Messi. Denna gång om att rädda dem ur landet.

– När jag var kvar i min hemstad kunde jag inte använda min Messi-tröja eftersom jag var rädd att någon skulle göra mig illa. Jag vill komma bort från det här landet eftersom det är krig här. Jag vill bli en fotbollsspelare precis som Messi och spela med Messi, säger Murtaza.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga