Nye AIK-försvararen om ’skönhetstävlingen’

Daniel Granli om första tiden i AIK

avFredrik Jönsson

DUBAI. AIK föll för fotbollskvalitéerna med passningsfoten som det vassaste vapnet.

Men det finns annat med norrmannen som gör att man höjer på ögonbrynen.

– Jag var med i en tävling, Eliteseriens snyggaste spelare. Det gör ont att säga, men jag förlorade finalen, säger nyförvärvet Daniel Granli.

Den 28 januari blev Daniel Granli klar för AIK. 24-åringen, som skrev på ett avtal som sträcker sig till och med 2022, har tränat med laget i Dubai i en dryg vecka.

– Det är väldigt bra, jag trivs bra här redan. Jag har fått en bra känsla av AIK, säger Granli.

Försvararen kommer närmast från Stabaek, som kvalade sig kvar i norska högstaserien Eliteserien förra säsongen.

– Det är högre tempo och fler bra spelare här. Jag tycker truppen ser väldigt bra ut, det är högre kvalité än i Stabaek, säger han.

Vad ska du bidra med i AIK?

– Jag ska bidra i det offensiva, utnyttja mina kvalitéer på ett bra sätt. Mitt starkaste vapen är min passningsfot. Min bästa kvalité finns i uppspelsfasen, men sen är jag ju en försvarsspelare. AIK har ett bra försvarsspel och ett system som jag tror kommer passa mig bra. Jag kommer gå in hundra procent i allt, jag kommer att offra mig för laget.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

”Jag brinner ju för det här”

Du startade samtliga seriematcher i fjol förutom två. Tidigare säsonger har det varit mer upp och ner med speltiden. Varför?

– Det är en bra fråga. Jag har inte varit så stabil de andra åren, det har varit mer upp och ner. Det beror självklart på vilket förtroende man får av tränaren. Det var en period där jag spelade väldigt få matcher, det var för två år sedan. Då måste man fundera igenom sin situation. Jag brinner ju för det här, jag vill spela matcher. Jag satte mig ner och tänkte igenom vad jag måste göra för att spela mer.

Vad gjorde du?

– Det sitter mycket mentalt. Jag provade att göra hundra procent i allt jag gjorde, jag byggde upp det under längre tid. Sen när man får starta i början av säsongen så känner man att man har förtroende, det är viktigt för en spelare.

Granli, som är från Lier som ligger en timme väster om Oslo, har inte bara utmärkt sig på fotbollsplanen i Norge. När Sportbladet berättar att han har fått positiva kommenterar om sitt utseende på sociala medier kommer det fram att han har varit med i en ”skönhetstävling”.

– Jag har inte sett något själv om det.

Vad har du för kommentar till det då?

– Haha. Alltid kul att höra.

”Hade jag kanske fått lite andra tankar”

Fick du kommentarer om ditt utseende i Norge?

– Jag var med i en tävling, Eliteseriens snyggaste spelare. Det gör ont att säga, men jag förlorade finalen.

Jonas Rønningen från Kristiansund vann.

– Det var en kul grej, men det var inte så viktigt för mig. Fotbollen är viktigast. Hade jag vunnit den tävlingen hade jag kanske fått lite andra tankar.

Att bli modell?

– Nej, haha. Det viktigaste för mig ha alltid varit att ha fokus på fotbollen.

Granli är en ödmjuk kille som inte har några behov av att bli fotad.

– Jag tycker inte om att stå framför kameran, jag är lite obekväm där.

Sportbladets guldmålningar 2006–2018 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM