Skadekris i AIK – tonåringar kan få chansen från start

Foto: Christos Gravius, 18 och Anton Salétros, 19 kan starta på
innermittfältet för AIK i kvällens derby.
FOTBOLL

Stenhårt cupderby mot Bajen.

Då kan AIK ställa upp med två tonåringar på innermittfältet.

Anton Salétros, 19 och Christos Gravius, 18.

– Det känns mäktigt, säger tränaren Andreas Alm.

Nyckelspelarna på innermittfältet var sjuka, skadade eller frånvarande. Läge för panik? Icke.

AIK startade samtliga cupmatcher – tre segrar av tre möjliga – med två tonåringar på centralt mittfält. 19-årige spelfördelaren Anton Salétros har gedigen allsvensk erfarenhet sedan tidigare, men ett år yngre Christos Gravius är färsk i de här sammanhangen.

Det har inte märkts. Tillsammans har de båda spelskickliga centrala mittfältarna dikterat bolltempo, styrt presspel och klarat av närkampsspelet mot fysiskt starkare spelare.

– Jag är inte alls överraskad att det gått så bra. Vi vet hur vi vill spela, och hur vi vill ha bollen. Det känns naturligt att spela tillsammans, säger Salétros och fortsätter:

– Men visst: innermittfältet är en viktig position. Det brukar vara lagets bästa spelare som lirar där, och det är ovanligt med två så unga killar.

Två egna produkter på innermittfältet, i ett derby. Vad betyder det?

– Om jag var supporter så skulle jag ha varit skitstolt. Man ska vara stolt över de egna talangerna och hylla dem till skyarna. Lite som det är utomlands, säger Salétros.

Han får medhåll av lagkamraten.

– Det är en sjukt stor grej med två spelare från de egna leden. Det skulle vara så otroligt stort att spela ett derby, en dröm som går i uppfyllelse.

”Vågar visa upp mig”

Salétros är något mer defensiv, stark i närkamperna och gillar att sprida diagonala crossbollar mot kanterna. Gravius har snabbare fötter, är flink på små ytor och briljerar emellanåt med en bländande teknik.

– Vi kompletterar varandra jäkligt bra. Jag vågar visa upp mig och göra fler oväntade saker ju mer jag spelar, säger Gravius. Sen undviker jag fysiska dueller som jag inte kan vinna.

Tränare Andreas Alm tvivlar inte på duons kapacitet.

– De kommer vara bekväma att spela ett derby. Båda har spelat i AIK sedan de var små och är uppvuxna på Skytteholm, det faktumet höjer dem extra mycket i ett derby.

Alm menar att AIK är unika i Stockholmsområdet.

– Varifrån kommer Hammarbys innermittfältare? Öster, Kalmar och Brommapojkarna. Det är gött att ha egenproducerade spelare. Det känns mäktigt.

Får inga gratischanser

Enligt Anton Salétros är AIK nummer ett för talangfulla unga spelare från huvudstaden.

– Det är ganska självklart att det är så. AIK är attraktivt. En kille på 13 år kommer välja AIK, för de är ledande i ungdomsakademierna och många andra unga spelare har lyckats tidigare. Här har alla samma AIK-tänk, ”spela framåt”, ”ta fart” – vi har fått det inmatade sedan vi var små. Vi spelar likadant från akademin till A-lag. Jag menar, vad har Djurgården eller Hammarby för unga egna spelare?

Andreas Alm gläds över resonemanget:

– Det är inspirerande att höra. Men jag vill förtydliga en sak. I AIK får man inte chansen, utan vi har unga spelare som är bra nog att ta chansen.

LÄGET I LAGEN

✓ AIK

Möjlig startelva:

(4-4-2)

35. Patrik Carlgren

2. Haukur Hauksson

3. Per Karlsson

26. Jos Hooiveld

4. Nils-Eric Johansson

39. Amin Affane

17. Ebenezer Ofori

29. Anton Salétros

28. Niclas Eliasson

10. Denni Avdic

7. Fredrik Brustad

Form:

Det är dubbelt med AIK. Flera nyckelspelare lider av småskavanker och en därmed dubiös form. Samtidigt är själva lagbygget uppenbart stabilt: tre raka segrar i cupen som alla varit odiskutabla.

Snackisen:

 Vilka startar på innermittfältet? De egna produkterna Christos Gravius och Anton

Salétros Jönsson, 18 och 19 år gamla, har visat goda takter under försäsongen. Nyckelspelarna Ebenezer Ofori och Stefan Ishizaki är i sin tur ur form, men ett säkrare kort i derbyt. Vågar Andreas Alm satsa vidare på ungdomarna?

Skadeläget
AIK

Stefan Ishizaki

Har de senaste veckorna plågats av vadskada och influensa. Nu tillbaka i full träning, men långt ifrån toppformen.

– Det inte särskilt piggt, nej. Och det är bara timmar till match. Jag var ju sängliggande ganska länge och den där riktiga energin finns inte där. Dagens träning var ett fall framåt, men vi får se, säger han och fortsätter:

– Det känns osäkert, även om man såklart vill spela. För det är en rolig match.

Ebenezer Ofori

Fotskador och sjukdomar har avlöst varandra. Ofori är äntligen på gång, men är han verkligen redo för ett derby?

– I dag är jag kanske 75-80 procent. Det går uppåt, men är inte 100 procent.

Är du redo att starta?

– Vi får se.

Vad saknar du?

– Det är konditionen som inte är bra. Det var okej på träningen, men det handlar ändå om ett derby. Man vill känna sig 100 procent.

✓ Hammarby

Möjlig startelva:

(4-2-3-1)

1. Ögmundur Kristinsson

2. Birkir Már Sævarsson

23. Lars Sætra

3. Richard Magyar

9. Stefan Batan

5. Philip Haglund

21. Melker Hallberg

14. Fredrik Torsteinbö

7. Imad Khalili

10. Kennedy Bakircioglu

7. Alex

Form

Inledde försäsongen svajigt men har sakta men säkert börjat hitta sitt spel. Har stått för två imponerande vändningar mot Ljungskile och Djurgården, men behöver tajta till defensiven och sluta släppa in tidiga mål på fasta situationer.

Snackisen:

 Skadekaoset. Tidigare i veckan fanns frågetecken för fyra spelare. Måns Söderqvist är nu tillbaka från sjukdom (men förmodligen inte redo för 90 minuter) och Birkir Már Sævarsson är redo för spel. Men två av lagets viktigaste kuggar – Johan Persson och Erik Israelsson – ser ut att missa derbyt på grund av känningar.

Skadeläget

Johan Persson

Har haft problem med ljumsken under veckan som gått. Körde lättare rehab på gårdagens träning och provade göra några maxlöpningar.

– Det kändes okej, det har blivit bättre och bättre, men jag är inte 100 än och det vill jag vara om jag ska spela. Annars är det orättvist mot övriga laget, säger han.

Enligt tränare Nanne Bergstrad är han inte aktuell för derbyt.

Erik Israelsson

Klev av förra helgens derby mot Djurgården med en känning i baksida lår. Har inte deltagit i matchövningarna på veckans träningar och körde, likt Johan Persson, lättare rehab i går.

– Det krampade till i matchen mot Djurgården. Sen har det blivit bättre och bättre, men jag känner fortfarande av det lite grand, säger Israelsson.

Han är inte heller aktuell för spel, enligt Nanne Bergstrand.

Så satsar Stockholmslagen på egna spelare

Sportbladet har utgått från hur många egna produkter som fått chansen under Svenska cupen 2016.

AIK: Noah Sonko Sundberg, Anton Salétros, Rickson Mansiamin, Per Karlsson, Christos Gravius och Alexander Isak.

Djurgården: Elliot Käck.

Hammarby:

ARTIKELN HANDLAR OM