Är ett lag som kan bryta dominansen

FOTBOLL

Sjögren: Vill bara sätta igång fotbollsfesten

Man kan diskutera fotbollens kommersialisering, Uefas kvinnosyn och fotbollsjättarnas moraliska vägval.

Men låt oss göra det en annan gång.

Just nu vill jag bara sätta igång fotbollsfesten Champions League!

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

Vi kan den smärtsamma processen vid det här laget. Några allvarsamma herrar i kostym som rabblar statistik de får genom sina hörsnäckor, en kvinna som inte valts mot bakgrund av sina språkkunskaper som tar selfies med publiken och så en rad fotbollspensionärer i fortsatt skrämmande bra form. Allt det som utgör Uefas recept för en lyckad Champions League-lottning.

Pep mot klubben han personifierade

Den här gången var det Ian Rush som inte fick upp bollarna, Clarence Seedorf som flörtade med telefongester mot publiken, Thierry Henry som fakturerade en ny miljon, Ruud van Nistelrooy som bjöd på sin vedträsjämförbara personlighet och Roberto Carlos i stundentkostym och gympaskor.

Men strunt i det. För nu vill jag bara spola fram klockan och sätta igång Champions League!

Pep Guardiola mot det FC Barcelona han personifierade som spelare och revolutionerade som tränare och hans förra klubb Bayern München med nye tränaren Carlo Ancelotti mot Spaniens kaxige uppstickare Atlético Madrid som nu på allvar etablerat sig på världsscenen. Jag skulle egentligen bara kunna fortsätta rabbla stormatcher.

PSG-Arsenal, Real-Dortmund, Juventus-Sevilla... Det är precis lika kittlande som det känns varje år vid den här tiden. Men vad är nytt då? Vad blir speciellt i år?

Nilsson Lindelöf störst chans

Förutom möjligheten att se hur Leicester står sig mot Europas giganter (om de överlever sin relativt enkla grupp där till och med FC Köpenhamn ser ut att ha en vettig chans) är jag mest spänd på årets Juventus. Den italienska giganten har sålt sin störste stjärna Paul Pogba men ersatt honom med den målkung de förmodligen har ännu större nytta av i semesterdyrkaren Gonzalo Higuain.

Kan Juventus göra som Inter när de skickade sin störste stjärna Zlatan Ibrahimovic till Barcelona och använde pengaflödet som rann åt motsatt håll till att finansiera ett lag för en Europa-triumf? Jag tror inte att det är omöjligt. Efter den spanska dominansen de senaste åren vore det också välkommet.

Det känns som det är just Juventus, vid sidan av pålitliga Bayern München, vi får sätta hoppet till om titeln inte återigen ska landa i Spanien. PSG är försvagat efter försäljningen av Zlatan (och snart kanske även Blaise Matuidi) och i England finns visserligen spännande nya projekt men varken Manchester City eller Arsenal känns som en realistisk CL-utmanare i dag.

Svenskhopp då? Ja, FCK med en hel svensk mur i försvaret har en god chans att gå vidare efter en lyckosam lottning men det vore ändå en skräll. Störst chans att gå långt har istället Victor Nilsson Lindelöf med sitt Benfica.

Så, färdigredovisat. Kan vi sätta igång nu?

ARTIKELN HANDLAR OM