”Landskamp varje gång jag spelar superettan-match”

Foto: Rawez Lawan.
FOTBOLL

Inför årets upplaga av superettan pratar alla om Dalkurd.

Spelbolagen tippar den intressanta nykomlingen på kvalplats.

Men det var inte det sportsliga som avgjorde när Rawez Lawan kritade på.

– Den här gången gick jag bara på hjärta, det blir en landskamp varje gång jag spelar superettan-match, säger 28-åringen.

När tränare, spelare och media samlades för superettans upptaktsträff i Upplands Väsby var det Dalkurd som var den spännande nykomlingen alla ville prata om och med.

Den kaxiga uppstickaren från Borlänge har gått som en raket upp genom seriesystemet, fram till division ett där man fastnade några år – tills i fjol när avancemanget till superettan stod klart.

Därefter har ledningen och spelarna spänt musklerna genom såväl värvningar som verbala utspel. Och därtill har en kurdisk miljardär kommit in i klubben.

Frågan alla ställer sig inför seriepremiären är: ska Dalkurd gå rakt upp i allsvenskan?

Enligt oddsen från Svenska Spel slutar Dalkurd trea och får kvala uppåt.

– Det är egentligen rätt ointressant. Jag undrar om han som har satt oddsen ens har sett Dalkurd spela, säger Rawez Lawan.

Tolv nationaliteter i laget

28-åringen värvades från de svenska mästarna inför den här säsongen och även om han inte var ordinarie startspelare sitt sista år i Norrköping hade han en del anbud från andra klubbar.

– Ibland går man för den ekonomiska biten, ibland kanske för klimatet. Men jag gick bara på hjärta. Nånstans måste man fråga sig själv "vad gör jag för andra?", och då var det här det rätta för mig.

Rawez Lawan är själv kurd, en av en fyra i laget, och hans hjärta brinner för det sociala projektet som Dalkurd står för.

– Det är tuffa perioder nu, det är många som lever i elände. Vi symboliserar hopp för många. Kan vi vinna så kan de människorna se glädjen i oss, det är värt allt.

Har du märkt av det konkret?

– Jag har en kusin i Kurdistan som aldrig pratat fotboll med mig tidigare. När jag skrev på för Dalkurd så kunde hon allting på en gång. Det här betyder så mycket mer än bara fotboll.

Ni är tolv nationaliteter i laget, har du spelat i ett sånt lag tidigare?

– Nej, aldrig. Samtidigt har jag aldrig kommit in i ett lag så snabbt. Men vi är allt det som folk snackar om – integration och att ge folk en chans, det är lite det vi lever i i Dalkurd.

"Det är skitspeciellt"

Rawez Lawan fingar på klubbmärket på matchtröjan som har den kurdiska flaggan som bakgrund.

– Jag vet inte om de som inte är kurder kan greppa det, men det blir en landskamp varje gång jag spelar superettan-match. Det är det närmaste vi kommer landslag nu och säkert många år framöver. Så det är skitspeciellt.

Vad tror du själv om era chanser att placera er i toppen?

– Att gå upp direkt är jättesvårt. Jag har haft förmånen att vinna guld i andra ligor, jag vet hur svårt det är, vilket hårt arbete som krävs och hur ödmjuk man måste vara. Jag tycker vi är allt det, men siktar vi mot himlen så kanske vi landar på ett moln. Och det är ju en bra startplats för nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM