Linköping stormar mot guldet

avPetra Thorén

Bortabesegrade Göteborg inför blott 175 personer

Foto: Thomas Johansson/TT
Harder firas efter 2-0-målet.

GÖTEBORG. Linköpings FC håller greppet om guldstriden.

Laget vann på onsdag kväll med 2-1 mot ett hårt kämpande Kopparbergs Göteborg.

Nu ser målskytten Stina Blackstenius fram emot mötet med Rosengård som kan avgöra damallsvenskan.

– Det kommer att bli en väldigt spännande match, säger anfallaren.

Guldstriden i damallsvenskan rullade på onsdagen vidare då serieledaren Linköpings FC åkte till Göteborg och Valhalla IP. LFC var inför mötet med Kopparbergs Göteborg en poäng före Rosengård, men med en match mindre spelad.

Och visst blev det tre nya poäng och lite luft i tabelltoppen inför de fem återstående omgångarna.

Linköpings FC tog tag i taktpinnen direkt från start och med en rörlig speluppbyggnad etablerade laget flera chanser.

Men när nollan spräcktes var det efter en fast situation.

Harder satte 2-0

Det kom efter 26 minuter när LFC:s anfallsstjärna Stina Blackstenius tog vara på en frispark från höger ytterzon. Stina Blackstenius gick på central yta, missade serven in men nickade in 1-0 när bollen lyftes in en andra gång.

– Jag har svårt att avgöra själv om jag var på den. Men det verkar som att jag fått den, tack, tack... Och jag försökte vara där och stressa, säger Stina Blackstenius efter matchen.

Andra målet kom efter Pernille Harders framfart i straffområdet efter ett inlägg från vänsterkanten. I målprotokollet skrevs det dock upp som självmål.

Segermålet kom i ett läge där hemmalaget lugnt och fint spelat sig in i matchen och satt press på serieledaren.

För Kopparbergs Göteborg inledde andra halvlek bra och hade ett vasst läge efter fem minuter. Sara Lindén höll sig framme på ett inlägg och Cajsa Andersson fick grepp om bollen liggandes på mållinjen. Det var lagets första avslut på mål.

175 personer på plats

Det andra kom i den 68:e minuten. En omställning avslutades med ett inlägg och mål av Elin Rubensson (2-1).

Elin Rubensson var framme och oroade försvaret ytterligare en gång under matchens sista tio minuter och laget spelade bra hela andra halvlek, men Linköping höll distansen ut. LFC hade ett par chanser till, bland annat frilägen av Pernille Harder och Kristine Minde, men offensiva målvakten Jennifer Falk briljerade i Göteborgsmålet.

– De satte lite högre press på oss i andra halvlek och vi är inte riktigt vana vid det. Men vi hade tre frilägen och borde satt dit ett i alla fall. Vi satte oss i en onödig sits, men jag är nöjd med resultatet för det är en tuff bortamatch, säger Linköpings-backen Magdalena Ericsson.

Linköping möter härnäst KIF Örebro borta, sen väntar Rosengård hemma.

Kan damallsvenskan avgöras redan då?

– Det är mycket möjligt att det blir så. Men det är totalt 15 poäng att spela om, säger Stina Blackstenius.

Vad talar för er i guldracet?

– Vi har haft en väldigt stark säsong hittills och hittat ett sätt att vinna på. Något som vi har lyckats med i år, som vi haft problem med tidigare är att vi har lyckats spela väldigt bra mot lag som står lågt. Det har blivit en av våra styrkor, det är något vi trycker hårt på. Och vårt anfallsspel, som vi jobbar hårt med.

■ ■ ■

Värt att notera i övrigt?

Ett bottenrekord.

Endast 175 personer tog sig till Valhalla IP för att se matchen. Det var säsongens sämsta publiksiffran i damallsvenskan.