17-åringen åtalas efter skandalmatchen

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtalas för bombhot och misshandel av Östersunds målvakt

1 av 21 | Foto: C MORE

Han är misstänkt för att ha uttalat ett bombhot och misshandlat Östersunds målvakt Aly Keita.

Men något fängelsestraff är troligen inte att vänta för den i dag åtalade 17-åringen som stormade Stadsparksvallen.

– Jag skulle tro att han, om han nu döms för de här brotten, kommer att dömas till en ungdomspåföljd, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff till Sportbladet.

Det var den 15 augusti som en 17-årig åskådare stormade planen i det allsvenska mötet mellan Östersund och Jönköping  på Stadsparksvallen.

Anledningen var ett spel på antalet mål i matchen som inte inte infriades, varpå den unge mannen valde att attackera bortalagets målvakt Aly Keita vid ställningen 1–1 på övertid.

17-åringen delade ut slag mot spelaren och uttalade i samband vid gripande ett bombhot mot arenan.

– Jag är fullständigt bedrövad. Folk är chockade här. Jag bara såg någon springa och attackera målvakten, jag såg inte ens vilken sektion han kom från, sa J-Södras ordförande Sune Lantz till Sportbladet.

Åtalas för bombhotet

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd beslutade först att tilldela Östersund segern med 3–0 – något som sedan ändrades av besvärsnämnden och slutresultatet blev i stället 1–1.

Pernilla Törsleff är vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping och har nu slutfört förundersökningen mot åskådaren. I dag beslutade hon att väcka åtal mot 17-åringen för misshandel och falskt larm grovt brott.

– Det är ju en misshandel som består i att den misstänkte har utdelat slag och även greppat tag i och brottat ned målvakten i Östersund, säger Pernilla Törsleff till Sportbladet och tillägger:

– Men brottet falskt larm grovt brott skulle jag säga i det här fallet är allvarligare än misshandeln, utan att förringa den på något sätt. Brottet består i att han uttalat att han placerat bomber på läktaren vid det här tillfället.

"Uppe på fängelsenivå"

Vad riskerar han för straff?

– Han är ju 17 år så jag skulle tro att han, om han nu döms för de här brotten, kommer att dömas till en ungdomspåföljd. Antingen ungdomsvård eller ungdomstjänst, beroende på vad socialtjänsten skriver i sitt yttrande.

Vilken påföljd hade varit trolig om han vore myndig?

– Det är uppe på fängelsenivå, men antalet månader är lite svårt att uttala sig om. Det är upp till tingsrätten att bedöma det så småningom.

Huvudförhandlingen kommer sannolikt att hållas inom ett par veckor på Jönköpings tingsrätt.

Publicerad: