Serie A-svensken: ”Ett nytt äventyr”

FOTBOLL

Staden är mindre än Borås, stadion tar in färre än Elfsborgs hemmaarena.

Ändå jublar Marcus Rohdén, 23, över flytten till serie A-nykomlingen Crotone.

– Det här är ett väldigt bra steg för mig att ta. Fixar jag det så ökar mina landslagschanser, säger han.

När Serie A kör igång i helgen är det mesta från de senaste åren likt med blågula ögon.

Juventus, med gigantiska affärer (Pogba ut, Higuain in), är jättefavoriter och antalet svenskar i ledande roller är försvinnande få, möjligtvis med Palermos Oscar Hiljemark undantagen.

Lika mycket lågoddsare som Juve är i toppen lika tippade är Crotone i den andra änden av tabellen.

Kontrasterna är uppenbara: etablerade Juventus från det rikare norra Italien, nykomlingen Crotone, längst ned i det fattigare Kalabrien.

Marcus Rohdén, som gick från Elfsborg för cirka fem miljoner kronor (som kan bli det dubbla efter ett antal spelade matcher) beskriver sin nya klubb:

– Det är en ganska liten och familjär klubb, utan några stora resurser. Det är ett bra lag och gott gäng med spelare där det känns som jag kommit in i det fint.

– Det är ett bra lag, med flera individuellt skickliga spelare. Jag gillar sammanhållningen också. Det känns som man krigar för varandra här. Sedan får vi se hur bra vi står oss jämfört med andra lag med större resurser och mer erfarenhet från Serie A.

”Behövde en utmaning”

– Palladino är väl lagets store stjärna. Han har spelat i Juventus och är den som det tas bilder på av fansen.

Staden Crotone har 62 000 invånare, lagets hemmaarena, Ezio Scida, har plats för 9 500 åskådare.

– Det är en vacker stad vid havet. Det är en semesterort för italienarna. Det är otroligt mycket folk här nu på sommaren, på vintern är det betydligt mer stillsamt.

Vad var det som lockade?

– Jag behövde en ny utmaning efter fem säsonger i allsvenskan, ett miljöombyte. Det fanns andra alternativ också, men de kändes inte helt hundra, varken för mig eller för Elfsborg. När Crotone dök upp så kändes det som ett roligt steg. Jag tror jag förbättrar mina landslagschanser med den här flytten också.

– Först och främst måste jag ta en plats i Crotone och visa att jag håller för Serie A. Gör jag det så ökar chanserna till landslagsspel. Är man startspelare i Serie A så ligger man nog bra till.

– Jag kan utvecklas både som fotbollsspelare och som människa här. Sedan hoppas jag väl att kunna ta ytterligare steg i karriären även efter det här.

”Spännande äventyr”

Hur ser dina chanser ut att få spela i premiären borta mot Bologna?

– Jag hoppas på spel från start. Det har känts bra på träningarna och det känns som tränaren (Davide Nicola, ny för säsongen) har förtroende för mig. Men det är tuff konkurrens om innermittfältsplatserna. Capezzi, som är med i italienska U21-landslaget, och Salzano har spelat från start i försäsongsmatcherna.

– Jag kom in efter paus och spelade 45 minuter när vi förlorade mot Verona i italienska cupen. Men jag har bara varit här i två veckor.

Hur fungerar livet vid sidan om fotbollen?

– Bra, men det har varit hektiskt. Jag håller på och fixar bil, har varit på banken och ordnat en del praktiskt. Förhoppningsvis hittar jag en lägenhet inom någon vecka. Vi vill helst bo nära strandpromenaden och havet. Standarden på några av lägenheterna har varit…varierande hittills. Men det börjar bli bättre.

– Vi har en stamrestaurang i stan som vi går och äter på. Laget går ut mycket tillsammans och käkar. Min tjej Elin (Fransson) flyttar ned nästa vecka. Hon har tänkt att plugga något på distans och så ska vi läsa italienska tillsammans.

– Det känns som början på ett roligt och spännande äventyr, säger Marcus Rohdén.

ARTIKELN HANDLAR OM