Allsvenskan i fotboll 2016

Miljonregn över allsvenska klubbar

Av: 

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Islands succé ger pengar till sex allsvenska klubbar

Islands framgång i EM ger klirr i kassan för sju allsvenska klubbar.
Islands framgång i EM ger klirr i kassan för sju allsvenska klubbar.

Islands succé ger klirr i kassan för de allsvenska klubbarna.

Hammarby räknar med 3,3 miljoner för sina islänningar och även för AIK väntar miljonregn.

– Det är dubbelt roligt, kul att det går bra för Island och att det ramlar in lite pengar, säger Hammarbys klubbdirektör Henrik Kindlund.

Sju allsvenska spelare gör just nu succé med Island i EM. Det ger flera svenska lag miljonregn eftersom Uefa kompenserar klubbar som har spelare i mästerskapet.

Summan väntas ligga på runt 54 000 kronor per spelare och dag, förutsatt att spelaren har varit i klubben i två år, och börjar ticka två veckor innan EM börjar.

Hammarby räknar till exempel med att få 1,4 miljoner kronor för Birkir Mar Saevarsson och 1,1 miljon för målvakten Ögmundur Kristinsson fram till efter gruppspelet. Utöver det får klubben ytterligare minst 800 000 för att Island nu har tagit sig till kvartsfinal.

– Det är dubbelt roligt. Kul att det går bra för Island och att det ramlar in lite pengar. Samtidigt tar vi en risk också om de blir skadade så det känns väl rimligt, säger Hammarbys klubbdirektör Henrik Kindlund.

”Finns ett starkt intresse”

Saevarsson har dessutom gjort succé och stärkt sina aktier under EM.

– Han spelade mot Raheem Sterling och hela fotbollsvärlden tittade på matchen så det är väl klart att intresset ökar, säger Kindlund och fortsätter:

– Vi har inte fått några konkreta bud, men vi märker att det finns ett starkt intresse.

AIK räknar med en något mindre summa för Haukur Hauksson som har varit i klubben i 1,5 år. Har en spelare varit i en klubb i mindre än två år fördelas summan procentuellt mellan flera klubbar.

– Vi vet inte exakt vad det blir, men vi har indikationer på 1,2 miljoner. Vi får någonstans runt 50 000 per dag av vad vi har fått höra men det är baserat på regelverket från 2012, säger AIK:s ekonomiansvarige Håkan Strandlund.

”Bara positivit”

Malmö FF, som har haft Kari Arnason i ett år, vill inte prata siffror men summan för backen borde hamna runt miljonen.

– Jag har faktiskt inte full kontroll på den ekonomiska ersättningen, men det gör det inte sämre att Kari visar vilken fantastisk spelare han är. Han har gjort otroligt bra matcher och för oss är det bara positivt, säger klubbens vd Niclas Carnén.

IFK Norrköping och Gif Sundsvall får hela summan för Arnór Ingvi Traustason och Runar Mar Sigurjonsson eftersom de har varit i respektive klubb i över två år.

Även IFK Göteborg får extra klirr i kassan för Hjörtur Hermansson, men den summan blir inte lika stor eftersom han bara varit i klubben i ett halvår.

Alla klubbar som har med spelare i EM kommer få dela på 150 miljoner euro. Sportbladet har varit i kontakt med Uefa som meddelar att de exakta summorna klubbarna kompenseras med inte offentliggörs förrän i september.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

Hammarby IF Fotboll

GIF Sundsvall

Malmö FF

Kari Arnason

Haukur Hauksson

AIK