Det äckligaste jag varit med om

FOTBOLL

Vasalund rasar över BP:s barnvärvning

IF Brommapojkarna tyckte att 7-årige Stefano Vecchia Holmquist hade en enorm talang och tog honom till klubben.

Vasalunds ordförande Bo GT Peterson rasar.

- Hur kan en klubb som BP värva ett barn? Det är det äckligaste jag varit med om. Man kräks, säger han.

En värvning eller inte?

Det är frågan.

Brommapojkarnas klubbdirektör Ola Danhard hävdar att föreningen aldrig skulle värva en 7-åring och säger att allt bara är ett stort missförstånd.

- Nej, nej, det är föräldrarna som vill att deras barn ska spela hos oss. Det är inget konstigt med det. I det här fallet var det pappan som frågade oss, inte tvärtom, säger Ola Danhard.

Men Renato Vecchia - pappa till Stefano - berättar att det var BP, som under en turnering i höstas, tog kontakt med honom.

Bra på att jonglera

- Stefano, som då var i Vasalund, gillar att leka med bollen och han har en enorm talang, det har han. Tydligen hade Brommapojkarna sett honom när han jonglerade 97 gånger med bollen, säger Renato Vecchia.

Och fortsätter:

- En ledare i BP kom fram och berömde pojken. Samtidigt frågade han om vi inte var intresserad av att komma till Brommapojkarna. Jag sa ingenting då, men ringde upp klubben senare och tackade ja, eftersom jag tyckte att Vasalund var en strulig klubb.

Även Lecce (italiensk serie B-klubb) hörde av sig efter turneringen för sjuåringar i Kalhäll.

- Av någon anledningen hade dom också en representant på plats. Dom bjöd mig och Stefano till Italien och vi skulle få vara med på ett träningsläger. Men det kändes inte rätt, så jag sa nej. Det är barn vi pratar om, säger Renato Vecchia.

Direkt Vasalunds ordförande Bo GT Peterson fick höra om övergången till Brommapojkarna reagerade han starkt och tillsammans med övriga styrelsen skickade han ett brev till BP:s kansli och bad om en förklaring.

- Efter många om och men fick jag tillbaka ett svar, men det var inte alls tillfredsställande. Och det är klart, hur ska dom förklara det? säger Peterson till Sportbladet.

Inte första gången

Han konstaterar att det inte är första gången som Brommapojkarna "värvat" barn.

- Dom, liksom många andra klubbar, har satt i system att samla ihop talanger till deras så kallade elitlag. Men då har det ändå handlat om 12-13-åringar, men det här? Det är vidrigt, säger Bo GT Peterson.

Vasalunds ordförande är oroad över utvecklingen.

- Det har gått för långt. På turneringar för 7-8-åringar sitter det 40-45-åriga gubbar i publiken och gör anteckningar. Det är inte klokt.

BP:s klubbdirektör konstaterar:

- Vasalund tillhör själva dom klubbarna. Konstigt att dom kan vara så ovetande, säger Ola Danhard.

Patrik Thornéus