”Vilken jävla stolle som helst kan bli ordförande”

Publicerad 2015-03-21

2 150 röstberättigade – 23 dök upp: ”Lugn och behagligt... men inte bra”

23 personer röstade på Gefles årsmöte.

Det innebär att en förening som siktar på att omsätta 60 miljoner kronor per år är extremt sårbar för kupper.

– Det räcker att någon tar med ett pojklag och delar ut medlemskort så kan de låta vilken jävla stolle som helst bli ordförande, säger nuvarande ordföranden Leif Lindstrand.

Följ ämnen
Leif Lindstrand.

Nionde mars samlades en skara människor i Furusalen i Gävle för att prata om fotboll.

Deras Gefle IF har stora förväntningar på framtiden. Flytten till Gavlevallen ska på några år höja omsättningen från 30 till 60 miljoner kronor, så medlemmarna hade goda anledningar att dyka upp.

Av de 2 150 röstberättigade kom 23.

De drack lite kaffe och lyssnade på sportchefen Hasse Berggrens visioner. Inga motioner hade kommit in, så bortsett från att välja om ordföranden Leif Lindstrand krävdes inga omröstningar.

Efter en dryg halvtimme gick medlemmarna hem. Ännu ett årsmöte var avklarat.

En vecka senare pratar vi med Lindstrand.

Hur var ert årsmöte?

– Det var trevligt. Det var inte så många som hade några synpunkter, säger han.

Hur blir stämningen när så få kommer?

– Det är lugnt och behagligt, men... men inte riktigt bra. Det hade varit bättre om det vore större engagemang.

Ja. Av 2 150 röstberättigade medlemmar kom 23. Det är en procent av medlemmarna som fattar era beslut. Hur ser du på det?

– Ska man vara extremt positiv kan man säga att de övriga verkar väldigt nöjda med hur föreningen sköts, men det är mer på skämtbasis. Ärligt talat är det inte riktigt bra.

”Kommer åt miljoner”

Vad skulle kunna hända?

– Föreningslivet är inte anpassat för de nya tiderna. Det räcker att någon tar med ett pojklag och delar ut medlemskort så kan de låta vilken jävla stolle som helst bli ordförande. Även om vi har en liten omsättning är det ett stort antal miljoner man kommer åt.

Hur svårt vore det att kuppa bort dig?

– Det är hur enkelt som helst att byta ordförande. Vi röstar en gång om året. För de anställda på kansliet kan det bli fullständigt förödande att få en ny arbetsgivare. Deras vardag kan påverkas på ett märkligt sätt.

Vad kan en ordförande i Gefle IF förändra?

– Du kommer åt konton och pengar. Ordföranden har makten att ändra ganska rejält, vilket har hänt på några ställen genom åren, även om vi ännu har varit förskonade. För egen del är det här skit samma, men jag tänker på de anställda.

”Inte tagit ut en krona”

Får man betalt som ordförande?

– Jag har varit med sedan 90-talet och inte tagit ut en krona för besväret.

Men en ny ordförande skulle väl kunna få igenom att hen ska ha lön?

– Självklart skulle det vara väldigt enkelt. Det vore svårt att ha synpunkter på. Med tanke på de löner som betalas inom fotbollen i dag vore det inte orimligt att ordföranden också får ersättning.

Men du. Det här låter nästan som skämt, ”tänk om någon skulle...”, men det är ju sant. Till nästa årsmöte kan ett kompisgäng lösa medlemskap och rösta fram sig själva.

– Ja. Ingenting har hänt hittills, men alla måste vara medvetna om att situationen kan uppstå.

Hur kan ni skydda Gefle IF från kupper?

– Jag har inte tänkt strategiskt på det här. Det verkar inte vara något större intresse för omgivningen att ta över, även om de rent principiellt kan göra det. Ingenting händer ju.

Varför kommer så få på era årsmöten?

– Årsmöten är inte särskilt upplyftande. Föreningsdemokratin är ett arv från gångna tider, det blir väldigt stelt och uppstyltat, ingen känner sig bekväm. Man tar årsmötet som en formsak som ska rivas av, man går dit och sedan är det bra.

Tycker du att det ska fortsätta såhär?

– Det vore hälsosamt om man hittade andra former.

Så hur ska en modern föreningsdemokrati fungera?

– Jag har inget smartare förslag att komma med. Men eftersom det är så lite intresse kring årsmöten borde man fundera på något nytt.