Ligue 1

Hult hyllad av fansen efter debuten

Av: 

Simon Bank

FOTBOLL

”Det var häftigt”

En gammal fråga:

Vem fan är Nices Hult?

En nyare fråga:

Kan han bli en svensk landslagsmittfältare?

Det är väl så här det ska gå till när en allsvensk talang tar steget ut i den stora fotbollsvärlden.

Niklas Hult hade precis varit en av nycklarna när OGC Nice tystat tvivel och vunnit premiären med 3–2. Allianz Riviera hoppade, och när spelarna släntrade ut mot Brigade Suds läktare skanderade klacken bara ett namn:

– Yllt! Yllt! Yllt!

Det är franska, för ”Hult”.

– Jo, jag hörde det, det var häftigt. Äh, det är skitkul, säger Niklas Hult när Sportbladet möter honom efter matchen.

Förra säsongen var Nice på väg att åka ur, med ett lag fullt av tonårstalanger och ett par stabilitetsspelare. I somras blev de av med ett par av de stabila (belgiske kreatören Brüls, mittbacken Pejcinovic, supermålvakten Ospina), och stod kvar med smågrabbarna.

Nyförvärv?

Tja, mest en 24-årig tekniktrippare som slagit igenom som lovande men stundtals ojämn kantsspelare i Elfsborg. Claude Puel litade på honom, satte honom som en av två centrala offensiva mittfältare i 4–1–4–1, och när Nice premiärspelade i går var det med Hult som startspelare och omslagspojke på matchprogrammet.

– Jag spelar ju på en ovan position, jag har bara spelat centralt i fem matcher. Men det är skitroligt. På kanten är det från match till match, ibland är man helt borta. Här är jag delaktig, får röra mig över hela planen.

”Vågar knappt fråga”

Har du spelat centralt tidigare?

– Aldrig. Jag har spelat på kanten hela min seniorkarriär.

– Men jag får utnyttja det jag är bra på, min löpkapacitet. Och när matcherna öppnar upp sig kan jag utmana rättvänd.

Det var exakt vad han gjorde i seriepremiären mot traditionellt täta Toulouse.

Facit? Ett briljant stickpass till skyttekungen Dario Cvitanich, som borde fått straff. Ett bra eget läge där han krockade med lagkompisen Bautheac. Ett superskott som TFC-målvakten räddade i närmaste krysset – och en ­cirkustur på kanten som avslutades med ett inlägg som låg bakom Nices segermål.

Unga Nice (de slutade matchen med åtta 90-talister på planen) höll på att tappa matchen när de släppte in två mål på en minut precis före paus, men vände, vann med 3–2 och fick en drömstart på säsongen.

– Grymt skönt att få vinna, när de fick sina två snabba mål kändes det som att det kunde sänkt vilket lag som helst.

”Alla är på samma nivå”

Särskilt ett ungt lag. Du är ju nästan äldst.

– Jo, jag vågar knappt fråga hur gamla de är i omklädningsrummet. Det är sjukt, det är många som inte ens har körkort.

Ni vann ingen av träningsmatcherna, har ni varit oroliga?

– Kanske, men det är inget vi snackat om. Vi har mött väldigt bra lag, det har varit kul att mäta sig med dem.

– Både mot PSG (1–2) och Barcelona (1–1) kändes det bra. De skiter väl lite i det, men man själv blir supertaggad av att spela innermittfältare mot Iniesta och Xavi…

Hur fungerar det för dig ­socialt?

– Det tuffaste är språket. Jag går en intensivkurs, två timmar varje dag. Det är mycket med allt i början, men jag är glad att fotbollen funkat så pass bra. Och det har varit jäkligt lätt att komma in i laget. Många varnade för att det är tufft, men jag visste att Nice är en familjär klubb, det var därför jag valde den.

– Efter en vecka kände jag att jag var inne i det. Vi är ju ett ungt lag, det är nog lite därför. Alla är på samma nivå, vi måste hålla ihop och jobba som ett lag.

Om du spelar så här i en stor liga kommer frågor om landslaget. Hur ser du på det?

– Det är inget jag tänker på nu, men det är klart att det är en dröm och ett mål. Men det är tuff konkurrens, särskilt nu när jag spelar på en annan position.

Niklas Hult har precis tagit sina allra första steg som ­spelare i en storliga, men han har inte satt en fot fel än.

I fredags startade Ligue 1, i går vann Nice, och idag hyllar de Yllt på ­Rivieran.

En bra början.

Fotnot: ”Vem fan är Nisse Hult” är en klassisk tv-replik, -yttrad av Åke Grönberg i sketchen ”Skattkammarön” i tv-programmet Estrad 1967.

Här är de elva senaste svenskarna som prövat lyckan i Europa

Jiloan Hamad

23, Hoffenheim

Kontrakt till 2017

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Gick som Bosman från Malmö FF i vintras, och landade i Bundesligas allra svängigaste svänggäng. Har sagt att han sett sitt första halvår (sju matcher) ”som en prövoperiod”, nu förväntar klubben sig att han anpassat sig.

Prognos: Tränare Gisdol har förstärkt och breddat truppen i sommar, Hoffe satsar på europaspel och konkurrensen är hårdare än i våras. Hamad kommer att få speltid, även om han inte är ordinarie.

Pontus Jansson

23, Torino

Kontrakt till 2018

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Rutinerade räven Ventura har gjort klart att han inte tänker stressa med sin nye svensk. Sparsamt med spel hittills, och mycket att lära sig i Toros 3–5–2. Men Torino tror på honom.

Prognos: Målet för Pontus måste vara att först och främst etablera sig som ersättningsspelare i backlinjen, att förstå systemet och göra avtryck i truppen. Får han lite spridda höstchanser som mittback eller till höger i trebackslinjen är det bra gjort.

Erik Friberg

28, Bologna

Kontrakt till 2015

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Landade i Bologna i vintras, och märktes mest när Gazzetta dello Sport pekade ut honom som en av symbolerna för att utländska spelare får för mycket speltid på de italienskas bekostnad. Bologna åkte ur och börjar om i Serie B.

Prognos: Ny tränare med Diego López (Ekdals och Erikssons förre tränare i Cagliari), men Fribergs roll verkar vara densamma så här långt: inte helt ordinarie, men med en roll att spela.

Robin Quaison

20, Palermo

Kontrakt till 2017

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Spelade (vänstra av tre låga mittfältare i Iachinis 4–3–1–2) och gjorde mål när Palermo 12–0-lekte med amatörerna i Calciochiese i fredags. Gav ett gott intryck på sin första presskonferens, självsäker och ambitiös.

Prognos: Jo, Palermo är en orolig klubb, men det är också en talangklubb. Robin vill spela som trequartista, men får börja med tester lite längre ner i planen. Han verkar ha kommit in bra socialt, och även om det är en långsiktig värvning kommer han att få chanser i Serie A i höst.

Valmir Berisha

18, Roma

Kontrakt till 2018

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Efter succén i U17-VM slogs 30-talet storklubbar om hans underskrift. Kritade på för Roma, men har fått nöja sig med att spela i ungdomslaget. Satt ibland på bänken i A-laget. Några minuter i Serie A har det dock inte blivit ännu.

Prognos: Roma, agenten Fabio Alho och Valmir Berisha själv har kommit överens om att det bästa för hans utveckling är att lånas ut. En sådan är på gång för liraren som enligt agenten är en av Europas bästa unga anfallare just nu.

Mahmut Özen

25, Erciyesspor

Kontrakt till 2015

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Många förvånades när regerande mästarna från Malmö värvade Mjällbys ytterback. Under ett halvår i Skåne blev det bara en enda allsvensk match för Özen. Lånekontraktet med den turkiska klubben gäller i en säsong med köpeoption på ytterligare tre år.

Prognos: Får se till att övertyga i den nya omgivningen. Malmö FF har värvat Anton Tinnerholm på högerbacken och planen är nog att han ska ha den platsen ett tag. Då finns det inte plats för Özen efter att låneperioden är slut.

Abdul Khalili

22, Mersin

Kontrakt till 2017

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Blev klubblös och återvände till Helsingborg – som bara ett halvår senare sålde honom vidare för si sådär sex miljoner kronor. En helt okej affär, får man ändå säga.

Prognos: En av de stora anledningarna med flytten var att ta en plats i landslaget. Men ska man vara ärlig är det en bra bit dit. Bör sätta upp som första mål att kriga till sig en plats i Mersin först.

Loret Sadiku

23, Mersin

Kontrakt till 2017

Betyg: Betyg: 3 av 5 plus

Hittills: Lämnade Helsingborg efter månader av gnäll. Nya klubben Mersin är en nykomling i den turkiska högsta ligan.

Prognos: Har mycket goda chanser att bli ordinarie i Mersin. Sadiku är en mångsidig spelare bra nog att ta plats i ett bättre lag än så.

Miiko Albornoz

23, Hannover 96

Kontrakt till 2017

Betyg: Betyg: 3 av 5 plus

Hittills: Skrev på för Hannover 96, och blev uttagen till i Chiles VM-trupp.  Den tyska klubben ser det som ett tecken på ytterbackens höga potential.

– Hans medverkan i VM-truppen tycker jag understryker de egenskaper och den potential han besitter, säger sportchefen Dirk Dufner.

Prognos: Slåss med rutinerade Christian Pander om vänsterbacksplatsen. Har startat två träningsmatcher, hoppat in i fyra – och inte deltagit alls i tre. Är förstereserv på vänsterbacken.

Melker Hallberg

18, Udinese

Kontrakt till 2019

Betyg: Betyg: 2 av 5 plus

Hittills: Skrev för bara ett par dagar sedan ett femårskontrakt med Udinese. Har ännu inte tränat med truppen.

Prognos: Alltid farligt att som ung spelare gå till Serie A. Det är svårt att få speltid i klubben du hamnat i, och en utlåning till mindre glamorösa destinationer lurar alltid bakom hörnet.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ligue 1

Niklas Hult

Malmö FF

Jiloan Hamad