”Vi måste se till att vi får fullt hemma”

FOTBOLL

Elfsborg spelar om en plats i Europa – men publiken sviker: ’Vi måste sänka priserna’

Anders Svensson, 38, vet vad som ligger i potten: En plats i Europa Leagues gruppspel – men också en möjlighet att inte låta avståndet till Malmö FF växa sig för stort.

– Når MFF gruppspelet i Champions League så är chansen stor att de dominerar svensk fotboll framöver, säger Elfsborgs­ikonen.

De parallella klubb- och matchödena blir omöjliga att undvika när Malmö FF ena kvällen spelar avgörande Champions Leaguekval mot Red Bull Salzburg, som för ett år sedan körde över Elfsborg, som i sin tur ­möter portugisiska Rio Ave som i förra omgången av Europa Leaguekvalet slog ut IFK Göteborg. 

Som spelare i Elfsborg, vad hoppas du egentligen på förutom att det ska gå bra för ditt eget lag?

– Jag tycker det är kul om det går bra för de svenska lagen. Att svenska spelare kommer ut i Europa, att vi får upp ögonen för allsvenskan och att serien inte är så jävla dålig som en del tycker, säger Anders Svensson.

Även om det i slutändan kan innebära över 100 miljoner kronor till ­Malmö FF?

– Visst, om de når gruppspelet i Champions League med deras förutsättningar – egen arena, starkaste ­spelartruppen, stor publik – då är chansen stor att de dominerar svensk fotboll framöver. 

– Det är inte fel att ha ett lag som lyckas ute i Europa. Det blir inspirerande för ­andra allsvenska lag att ­mäta sig med dem. Det behöver inte vara så illa för oss andra ­ändå, säger Svensson.

Värdefull intäkt

Om Elfsborg åter tar sig till Europa Leagues gruppspel ger det betydelsefulla intäkter. Fjolårets spel gav 20 miljoner kronor brutto.

Rio Ave är dock en svårare motståndare än vad det verkar. 

– Vi vet att Rio Ave är ett riktigt bra lag. De har inte släppt in något mål i de fyra senaste matcherna och spelade 0–0 mot Benfica. De har förstärkt laget efter matcherna mot Blåvitt och nu är de i bättre form eftersom de kommit i gång med seriespelet. Det kommer att bli tufft, säger Anders Svensson. 

Trots den uppenbara betydelsen av matchen lockar det inte publiken i Borås med omnejd. I går kväll var endast 3 000 biljetter sålda i förköp.

– Ja, vad säger man? MFF sålde ut direkt mot Sparta Prag hemma i tredje omgången. Vi har svårt att få 5 000 åskådare till ett avgörande playoff. Det är tråkigt, säger Anders Svensson.

– Men det är också väldigt dyrt att gå på matcherna. Jag tycker att vi borde sänka biljettpriserna för att se till att vi får fullt, så att vi får en fördel av att spela på hemma­plan med ett rejält tryck. Men det är inte jag som ­bestämmer. Enda chansen att fylla arenan är genom att sänka priserna ordentligt.

Som vanligt tvekar 38-åringen inte att säga vad han tycker.

”Försöka vara ärlig”

Det blir inte mindre av det framöver.

Svensson har värvats som tv-expert av Kanal 5 till landslagets EM-kvalmatcher under 2014 och 2015.

Kommer du vara lite lika spontan som tv-expert?

– Jag vill ju säga vad jag tycker, men i min roll ska jag mer kommentera det jag ser på plan bakom olika ­moment. Jag försöker alltid vara ärlig.

Magnus Hedman märkte att en del landslagskompisar inte hörde av sig på samma sätt efter att han haft åsikter om hur de spelade.

– Jag är inte ute efter att såga eller slakta spelare ­eller tränare. Ibland har man dåliga dagar, ibland väldigt bra dagar. Det gäller ju mig själv också. Jag har gjort många dåliga ingripanden. Jag tror inte det blir några problem. 

Är Markus Rosenberg en man för startelvan och vilket system ska lands­laget använda?

– Jag tycker att Sverige ska spela med tre centrala mittfältare och två snabba på kanterna. Då tycker jag inte Rosenberg ska spela för det finns ingen som kan mäta sig med Zlatan på topp.

– Men Rosenberg är ett fullgott alternativ med den form han är i nu och skulle Zlatan vara skadad så är ­Rosenberg högaktuell till att spela från start.

Förresten, vad är rimligt att kräva eller förvänta sig av Elfsborg mot Rio Ave?

– Det var rimligt att kräva att vi skulle ta oss hit till den här matchen. Nu vet vi att vi har en bra chans att ta oss till ett nytt gruppspel. Tar vi oss dit hoppas jag att vi kan göra bättre ifrån oss än förra året. Då hade vi faktiskt en bra chans att ta oss vidare från gruppspelet, säger Anders Svensson.