Sjuka summan – inte så mycket trots allt

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Lagt 19,7 miljarder på sin "hobby" – som om du köper ett tv-spel per år

Roman Abramovitj

Välkomnade till England eget El Cashico – vad som kan kallas världens dyraste tv-spel.

Nya siffror visar att Chelsea och Manchester Citys ägare tillsammans spenderat 19,7 miljarder kronor ur egen ficka.

Det är dock bara som medelsvensson skulle köpa ett tv-spel per år för 400 kronor.

Det är två klubbar som lyft från ligalag till titelutmanare tack vare nya stenrika ägare. Sedan Roman Abramovitj köpte Chelsea 2003 har klubben spelat hem både Premier League och Champions League. Manchester City har i sin tur misslyckats i CL men tagit två ligatitlar under Shejk Mansour bin Zayed Al Nahyans era som inleddes 2008.

20 miljarder på löner

Men smakar det så kostar det. Sinnessjukt mycket pengar visar det sig.

Båda klubbarna har under sina nya ägare ökat både intäkter och därmed omsättning – men de har inte stått på egna ben. Siffror från Sporting Intelligence visar att Abramovitj tvingats gå in och täcka förluster på motsvarande åtta miljarder kronor med pengar från egen ficka. Detta bland annat då klubben spenderat åtta miljarder på värvningen och 20 miljarder på löner sedan 2003.

Lägg till de 1,6 miljarder Abramovitj betalade för klubben och hans totala förlust, ur egen ficka, landar på 9,6 miljarder. Det är ändå en liten siffra jämfört med Shejk Mansours årskostnad för Manchester City.

Där handlar det om knappt 6,6 miljarder kronor för att täcka förluster sedan 2008 efter att 7,7 miljarder spenderats på spelare och 12,4 miljarder på löner. Det alltså under en fem år kortare period än Abramovitj ägt Chelsea.

Som om du skulle betala 400 kr

Totalt har Citys ägare, inklusive köpesumman på knappt 3,6 miljarder, spenderat 10,1 miljarder kronor på sin klubb. Men det är som bekant två herrar som har råd.

Abramovitj beräknades 2013 av Forbes ha en förmögenhet på motsvarande 119 miljarder kronor. Shejk Mansours förmögenhet beräknas inte av Forbes eftersom 43-åringen är en kunglighet och därmed har tillgång till delar av Förenade Arabemiratets förmögenhet. Enligt FourFourTwo ska det dock handla om någonstans omkring 234 miljarder i personliga tillgångar.

Räknar vi då med Shejk Mansours förmögenhet är hans City-utgifter 4,3 procent av hans förmögenhet. Det är som om en svensk medelsvensson (räknat på medianvärdet på svenskarnas nettoförmögenhet 67 000 kronor) skulle spendera 2900 kronor på sin hobby under sju år.

Eller drygt 400 kronor om året. Ungefär vad den senaste upplagan av favorit tv-spelet kostar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM