Därför släpper de Bojanic till rivalen

FOTBOLL

Spelet bakom övergången frn Blåvitt till HIF

1 av 4 | Foto: Dahlberg och Bojanic.

GÖTEBORG/HELSINGBORG. Helsingborg värvar en av allsvenskans största talanger.

Frågan är varför IFK Göteborg säljer Darijan Bojanic, 19, till en konkurrent.

Sportbladet kan avslöja turerna kring den märkliga affären.

IFK Göteborg betalade cirka två miljoner kronor när Darijan Bojanic köptes loss från Öster förra sommaren. Ett 4,5-årskontrakt skrevs och Blåvitt trodde att man hade köpt en blivande mittfältsstjärna som på sikt skulle kunna ersätta en spelare som till exempel Pontus Farnerud (lade skorna på hyllan i höstas).

– I Darijan ser vi en mycket lovande spelare med fin teknik, god spelförståelse och skicklig på att skapa tid och utrymme för så väl sig själv som sina medspelare, sa dåvarande sportchefen Håkan Mild när affären blev klar.

Ett år senare säljs alltså Darijan Bojanic till den allsvenska konkurrenten Helsingborg för någonstans mellan en och en och en halv miljon kronor, enligt Sportbladets uppgifter.

Många av IFK Göteborgs supportrar tycker inte att Darijan Bojanic har fått chansen på allvar och undrar varför klubben väljer att göra sig av med jättetalangen efter bara ett år. 19-åringen har inte startat en enda match i allsvenskan för Blåvitt, men gjort två mål på tio inhopp. Visserligen är konkurrensen tuff, men ibland har han inte ens varit med på bänken.

”Inte uppträtt professionellt”

Så vad är det egentligen som har gått snett?

Sportbladet har pratat med flera personer i och kring IFK Göteborg. Alla säger samma sak. Darijan Bojanic har inte uppträtt som en professionell fotbollsspelare, trots flera varningar. Han har vid upprepade tillfällen kommit för sent till samlingar och träningar, och han har till och med somnat i omklädningsrummet, enligt Sportbladets initierade uppgifter.

– Det är inget snack om vilken potential killen har, men han behöver mogna som människa, säger en källa.

Samtidigt har spelaren själv varit väldigt missnöjd med speltiden, och ingen av parterna har haft tillräckligt med tålamod för att lösa situationen. Till slut rann bägaren över och IFK Göteborg har under en tid velat sälja Darijan Bojanic, som också velat byta klubb.

Tränaren Mikael Stahre om varför Bojanic inte fått speltid och nu flyttar:

– Det handlar alltid om en helhet, vad man har presterat på träning och match. Man ska övertyga laget och tränarna om att man ska spela. Det är en komplex situation. Samtidigt har det kommit ett bud som Blåvitt accepterat. Det är den krassa verkligheten vi lever i.

”Tycker mycket om honom”

Enligt mina uppgifter har han misskött sig.

– Jag tycker extremt mycket om Darijan som både fotbollsspelare och människa. Många saker händer i ett fotbollslag och jag önskar honom all lycka till i framtiden, säger Mikael Stahre.

Sportbladet pratade med huvudpersonen själv efter dagens presskonferens i Helsingborg.

Roar Hansen (tränaren) antyder att du måste inse vad som krävs för att bli en bra fotbollsspelare.

– Jag måste verkligen bestämma mig nu. Det känns som att jag kommer att få fler chanser här än i Göteborg.  Min karriär har flutit fram, nästan för lätt. Men nu har jag hanterat en motgång i Göteborg som jag tror kommer att hjälpa mig mycket, säger Darijan Bojanic.

Blev du varnad av Blåvitts ledning om att du måste skärpa dig?

– Nej, det har varit lugnt.

Kom du för sent till träningen någon gång?

– Nej.

Har du somnat i omklädningsrummet?

– Nej.

Du hade inga problem med disciplinen?

– Nej, det var lugnt, inget sådant. Det handlar bara om att bestämma sig, säger Bojanic, som skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2018.

Roar Hansen lyfte upp Bojanic i a-laget under sin tid i Öster i superettan och känner sin nygamle spelare mycket väl.

– Vi ska plocka ut potentialen i Darijan. Få honom att inse att man måste vara fotbollsspelare 24 timmar om dygnet och inte bara de 90 minuter du tränar och spelar match, säger Hansen.

Har du känt några tveksamheter att värva honom på grund av att han inte insett det?

– (Lång tystnad) Nej. Han är en jävla rolig och snäll kille. Jag väljer att se hans positiva sidor. Alla människor har en sida som måste slipas till. Han är en ung kille, säger Roar Hansen.

– Han ska förstå att fotboll är en jobbig sport att hålla på med.

ARTIKELN HANDLAR OM