”Kanske ska lägga ner damfotbollen”

Foto: BILDBYRÅN

avErik Karlsson

FOTBOLL

Uefa utökar prispengarna för Champions League och Europa League med miljardbelopp. Men damernas Champions League får inte någon del av ökningen.

Det får Rosengårds vd Klas Tjebbes att rasa:

– Då kanske man ska lägga ner damfotbollen, säger han till SVT.

Foto: BILDBYRÅN
Klas Tjebbes.

Uefa lastar in miljarder extra i sina europeiska turneringar, meddelades det idag. Men det är bara herrarnas Champions League (totalt 11,6 miljarder kronor i prispengar) och Europa League (3,5 miljarder kronor) som får del av miljardökningen i prispotten. Damernas Champions League kommer ha oförändrade prispengar även framöver.

Ett beslut som mottas med skarp kritik från svenskt håll.

”Vet inte vad man ska tro”

Rosengårds vd Klas Tjebbes berättar att han klubben, trots att man är nära avancemang till semifinal, räknar med att gå 200 000 kronor back på sitt Champions League-deltagande. Det trots att man fått resebidrag av kommunen till matcherna.

– Om siffrorna stämmer är det återigen ett slag i ansiktet på damfotbollen, säger han till SVT och fortsätter:

– Eftersom vi redan bara får 0,6 procent av herrarnas pengar och om man sen ytterligare minskar den delen... Man vet inte riktigt vad man ska tro. Då kanske man ska lägga ner damfotbollen.

”En käftsmäll”

Linda Wijkström är generalsekreterare på Elitfotboll Dam (EFD) och hon är mycket besviken och överraskad över beslutet i Uefas exekutivkommitté.

– Jag är väldigt förvånad att det här kommit, otroligt bittert att man går ut med beslut att utöka Champions League från 2016/17 utan att gå ut med några pengar, säger hon.

– Det är en käftsmäll mot hela utvecklingen. Vi är mitt i kvartsfinalerna och då lovar man miljardbelopp till herrarna men inget till damerna. Du kan inte utöka och sen inte visa att man vill satsa på det. Det är otroligt klantigt och kommer väcka frågor.

Finns det en risk att svenska klubbar väljer att inte delta på grund av de ekonomiska riskerna?

– Vi vet att det är stor prestige för klubbarna och bra för den sportsliga utvecklingen. Men allting har ett pris och jag tror både stora och mindre klubbar kommer se över om det är värt att vara med i turneringen, säger Linda Wijkström.