SvFF förlorade 45 miljoner på driften

FOTBOLL

Ska minska ägarandelen ytterligare: "Är viktigt"

Svenska Fotbollförbundets förlust för driften av Friends arena blev 45 miljoner kronor i fjol.

På lördagens årsmöte bekräftades samtidigt att målet är att minska ägarandelen i arenan ytterligare redan innan året är slut.

– Det är viktigt, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Friends arena har blivit en dyr affär och turerna kring nationalarenan har varit många.

För två år sedan låg Svenska Fotbollförbundets del av de totala förlusterna för driftkostnaden på 67,8 miljoner kronor.

I fjol var den siffran 45 miljoner, förklarade Sune Hellströmer, förbundets talesperson för arenafrågor, på årsmötet på Norra Latin i dag.

– Genom affärsöverenskommelser inom ägarkretsen så har vi tagit en lägre andel än året innan. Under lång tid hade vi förankrat bland övriga ägare att det är vår kapacitet, att vi inte kan ta mer, säger han.

Nilsson omvaldes

Från och med årsskiftet har driften av arenan tagits över av franska Lagardère. De tidigare delägarna klarade inte av att hantera den stora kostnadsposten.

– Det kan vara så att om 80-90 år när arenan ska säljas kan de som fattar beslut då undra varför vi sålde bort andelar nu, men ur det korta perspektivet måste vi minska riskexponeringen vad gäller underskott och det är det som är skälet, säger Karl-Erik Nilsson, som omvaldes som ordförande på årsmötet.

Äger 17,2 procent

Vad gäller ägandet i Friends arena har förbundet tidigare haft 22,2 procent, men efter en nyemession sjunker det till 17,2.

Men redan innan 2015 är över hoppas SvFF göra sig av med ytterligare andelar. Tio procents ägande, är planen

– Det är det vi jobbar för, men jag kan inte säga någonting mer just nu. Vi kan inte garantera något men vi känner oss trygga med arbetet, säger Sune Hellströmer.

Karl-Erik Nilsson:

– Det är viktigt därför att vi av egen kraft vill klara de eventuella underskotten. Långsiktigt är vi intresserade av att ha ett intresse och ett ägande i arenan, men för oss som ideell organisation behöver vi komma ner i andel för att vara herrar i vårt eget hus.

ARTIKELN HANDLAR OM