Bekräftat: Mellberg lämnar Brommapojkarna

”Är redo för nya utmaningar”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Olof Mellberg lämnar Brommapojkarna.

Klubben bekräftar på sin hemsida att parterna går skilda vägar.

– Jag har haft en väldigt bra tid i BP men känner mig nu redo att anta nya utmaningar, säger Olof Mellberg.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När Olof Mellberg tog över Brommapojkarna i november 2015 var BP en division 1-förening med ekonomiska problem. Nu är klubben tillbaka i allsvenskan men tvingas genomföra återkomsten utan sin succétränare och assistenten Azrudin Valentic.

”En unik prestation”

– Jag är väldigt glad och stolt över det arbete vi gjort under min tid i BP. Det var en utmanande uppgift att ta sig an när vi för två år sedan började resan mot Allsvenskan. Vi ville växla upp sportsligt och i första hand ta klubben tillbaka till superettan, samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna var tuffa. Tack vare grymma spelare och ledare så lyckades vi ändå vinna Division 1 Norra och superettan inom loppet av två år. En unik prestation i svensk fotbollshistoria som jag kommer att minnas med stolthet, säger Mellberg till klubbens hemsida och fortsätter:

– Jag har haft en väldigt bra tid i BP men känner mig nu redo att anta nya utmaningar, säger Olof Mellberg.

Vad 40-åringen ska göra istället framgår inte.

Kompisen ny sportchef

Mellberg hotade redan efter avancemanget blev klart att hoppa av om han inte, trots att han saknade rätt utbildning, skulle få dispens från Svenska fotbollförbundet för att träna laget i allsvenskan. Den dispensansökan beviljades men nu lämnar den förre landslagsspelaren alltså ändå sin anställning.

Samtidigt går även Mellbergs assisterande tränare Azrudin Valentic. Ett hårt slag för Brommapojkarna där Mellbergs vän Daniel Majstorovic sedan början av oktober dessutom är sportchef.

– BP går ut med denna information när beslut nu är fattade, både i syfte att undvika ryktesspridning, men framförallt för att visa uppskattning för de insatser och resultat som Olof och Azrudin har presterat tillsammans i BP. Det är en exceptionell prestation som laget har gjort. Vi kan därför bara rikta ett stort tack till både Olof och Vali, och återkommer i nästa steg lite längre fram med information om vilka tränare som kommer att leda BP i Allsvenskan 2018 och framåt, säger sportchefen Daniel Majstorovic.

Nykomlingar i Allsvenskan på 2010-talet – så gick det 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM