Ghoddos vill stanna i ÖFK vid avancemang

”Alla gick med vinterjackor – jag med uppknäppt tröja”

1 av 2 | Foto: Foto: Robert Henriksson
UPPLADDNINGEN. Saman Ghoddos och hans ­lagkamrater laddade i helgen upp med att rappa och ­jojka i Östersund. ”Jag kom hem dagen innan och skulle egentligen inte ha varit med. Men de tyckte att min rap var bra så de frågade om jag kunde vara med. Jag bara ’jojo, okej’”, säger Ghoddos.

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Årets allsvenska anfallare, debut i iranska landslaget och nära Europa League-slutspel med Östersund.

Det går bra nu för Saman Ghoddos – som inte har bråttom från kylan i Jämtland.

– Går vi vidare är jag jättesugen på att stanna, säger 24-åringen.

Saman Ghoddos har haft ett helt okej fotbollsår så här långt. Klubblaget Östersund slutade på en femte plats i allsvenskan, anfallaren fick ta emot priset som årets spelare på sin position och i förra veckan debuterade han i det iranska landslaget.

Där blev det succé direkt. I träningsmatchen mot Panama gjorde Ghoddos ett av målen i 2–1-segern.

– Det var skönt, det är alltid viktigt. Så man slipper springa runt med känslan att man måste göra första målet, säger Saman Ghoddos.

”Är han som bestämmer”

Landslagsvalet blev en uppmärksammad historia, där Malmösonen till slut valde bort Sverige. Efter första samlingen med Iran kan han konstatera att det är mycket som är annorlunda.

– Jag trivs verkligen jättebra. Det finns många spelare som är i samma situation som mig, vi lär oss fortfarande om den iranska kulturen. Vad man får göra och inte göra, säger Ghoddos och utvecklar:

– Man måste visa mycket respekt för kaptenen till exempel. Det är han som bestämmer. Du får inte ta mat före honom, du får inte gå från bordet innan honom och så där.

Ganska annorlunda jämfört med Sverige.

– Jo, men det är nog ingen stor grej utomlands egentligen, även om vi inte gör så här. ”Sotte” (Sotirios Papagiannopoulos) har sagt att det är så i Grekland också. Men visst är det annorlunda.

”Har press på oss”

På tal om Grekland – storklubben Paok är en av klubbarna som Östersund har slagit ut under sin framfart i Europa League. Framgångar som stora tidskrifter som The Guardian och The Times har uppmärksammat.

Just nu leder ÖFK sin grupp och under torsdagen kommer tvåan Zorija Luhansk på besök.

Visst kan man kalla det för en ödesmatch?

– Det är det absolut, lite press har vi på oss. Men vi måste försöka hantera det, det är sånt här man måste älska att hantera. Det är två fantastiska matcher kvar nu som vi ska försöka vinna. Det är helt sjukt att leda gruppen, det är fantastiskt. Ibland måste man stanna upp och njuta av allting men den tiden finns inte riktigt.

Kommer ni ösa på som vanligt mot Zorija eller säkra upp?

– Jag har svårt att tro att vi ska backa hem i alla fall.

Under helgen som gick laddade ÖFK upp inför mötet med att... Rappa och jojka. Showen, som lockade 2 000 åskådare, gjordes i samband med ett samiskt projekt som laget har hållit på med under året.

– Jag kom hem dagen innan och skulle egentligen inte ha varit med, säger Ghoddos.

– Men de tyckte att min rap var så bra så de frågade om jag kunde vara med. Jag bara ”jojo, okej”.

Hjälper det här ert arbete ute på planen?

– Jag tror det hjälper mycket. Vi vänjer oss vid de obekväma situationerna i livet. Dribblar du och misslyckas blir du kanske rädd för att försöka igen.

”Har vant mig vid kylan”

I takt med lagets succé har allt fler runt om i världen fått upp ögonen för Saman Ghoddos. Men någon stress över ett eventuellt klubbyte känner han inte.

– Vi har ett fantastiskt projekt på gång, går vi vidare är jag jättesugen på att stanna. Jag är väldigt nöjd med livet här, säger Ghoddos.

– Det är det som är det sköna. Jag trivs i staden, i klubben och med allt runtomkring. Det är bara kylan som är problemet, även om jag har vant mig.

Har du verkligen lyckats vänja dig?

– Haha, ja faktiskt. Jag märkte av det när jag var med Iran i Holland nu. Alla gick med värsta vinterjackorna och mössa och jag gick med en uppknäppt tjocktröja och tyckte inte alls att det var speciellt kallt.

När norska Rosenborg tog emot Bayer Leverkusen i Europa League 2010 visade termometern 14 minusgrader. Så kallt väntas det inte bli på torsdag, men kyligt lär det bli.

– Men jag hoppas att det inte blir för kallt bara. Mina tår var avdomnade bara efter träningen i dag, säger Saman Ghoddos.

Hur kallt var det då?

– Bara minus fem typ. Men det räckte.

Följ Europa League på Eurosport och Kanal 9 – eller online på dplay.se!

ARTIKELN HANDLAR OM