Åklagaren: ÖFK har gynnats av brotten

avPer Bohman, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är Daniel Kindberg som åtalas.

Men åklagare Niklas Jeppsson slår fast att ÖFK gynnats av den misstänkta ekonomiska brottsligheten.

– Brottet begås inte av klubben, men de har gynnats, säger Jeppsson till Sportbladet.

Tidigare under måndagen stod det klart att Daniel Kindberg och ytterligare två män åtalas för grov ekonomisk brottslighet. ÖFK:s ordförande, som för tillfället har en paus i uppdraget, åtalas för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. Åklagaren yrkar även på näringsförbud mot Kindberg i en stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten i dag.

Miljontals kronor har försvunnit

I grunden handlar det om att miljontals kronor – i ett avancerat nät av bluffakturor som administrerats av de tre åklagade, enligt åklagaren – slussats mellan Östersundshem, Peab, Östersunds FK och en affärspartner och vän till Kindberg (”Sollefteåbon”) – på ett sätt som ekobrottsmyndigheten bedömer som brottsligt. Totalt ska 11,8 miljoner kronor ha försvunnit från Östersundshem, varav en del hamnat hos ÖFK. Brotten ska ha begåtts mellan 1 juni 2013 och 30 april 2017 och kan ge fängelse upp till sex år.

Det är Daniel Kindberg som åtalas, inte klubben, men åklagare Niklas Jeppsson slår fast att ÖFK gynnats av den misstänkta brottsligheten.

– Ja. Brottet begås inte av fotbollsklubben, men de har gynnats på så sätt att pengar har flyttats till deras aktiebolag (Driftaren). Sollefteåföretaget har använt sina pengar för att köpa reklam och ingå i sponsoravtal, säger Jeppsson till Sportbladet.

Rättegång våren 2019

ÖFK har uttalat sig på klubbens hemsida.

”Vi inom Östersunds FK följer förstås utvecklingen och har uppmärksammat att åklagare Niklas Jeppsson idag har beslutat att åtala Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg. Daniel Kindberg kommer även i fortsättningen att ha timeout från sitt uppdrag som styrelseordförande i ÖFK”, skriver Martin Johansson, tillförordnad vd för Östersunds Fotbollsklubb, i ett pressmeddelande.

Rättegången kommer att inledas under den senare delen av våren 2019, meddelar åklagare Jeppsson.

Foto: Marie Birkl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Kindberg.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM