Listan med världsstjärnor där VM-svensken är fyra

avMichael Wagner

BÅSTAD. Oscar Hiljemark, 25, kanske inte tar plats i den svenska startelvan i VM.

Men på listan över spelare som skapar flest målchanser är han fyra – efter Messi, Costa och Coutinho.

– Det är väldigt kul att nämnas i den miljön, säger han.

Den tidigare Europamästaren med U21-landslaget var ordinarie i Janne Anderssons A-landslag när kvalet mot VM inleddes hösten 2016.

Men några turbulenta säsonger i Palermo, sedan Genoa och utlåning till Panathinaikos gjorde att mittfältaren tappade startplatsen.

I vintras ville Genoa ha tillbaka svensken som den här gången fått ett helt annat förtroende i laget från Ligurien, Italien.

Bra form

– Jag känner mig i bra form och har gjort en fin vår i Genoa. Jag är redo och känner mig stark, säger han efter första träningspasset med landslaget under måndagen i Båstad.

Det mesta tyder på, om inte skador eller kraftigt vikande form kommer emellan, att Albin Ekdal och Sebastian Larsson spelar ihop centralt på det svenska mittfältet i VM-premiären mot Sydkorea om knappt tre veckor.

Hur ser du på konkurrensen?

– Den är tuff som på alla andra platser. För mig känns det väldigt bra. Jag är här för att konkurrera om en plats, säger Hiljemark.

Det finns anledning för 25-åringen att vara optimistisk och ha gott om självförtroende.

Nyligen publicerade CMore en sammanställning från de fyra största ligorna i Europa över spelarna som skapat i snitt flest målchanser för sitt lag under vårsäsongen.

Lionel Messi var etta, Douglas Costa tvåa och Philippe Coutinho, trea.

På delad fjärdeplats – tillsammans med James Rodriguez – Oscar Hiljemark.

Chanser blir till mål

– Jag fick information om listan. Det är otroligt kul att få ett statistiskt bevis på att man är delaktig i mycket i sitt lags spel och att jag skapar många chanser. Sedan hade jag önskat att fler av chanserna föll ut i mål också, säger box till box-mittfältaren.

– Men är man där och skapar chanserna så blir det förr eller senare till fler assist också. 

Det är rätt stora namn?

– (Skratt) Jag kanske inte ska nämna mig själv i de kretsarna, det är världsspelare på absolut högsta nivå. Jag skapar en del och det visar att jag gör något bra i mitt klubblag. Det är det förtroendet jag har fått under våren och fått en roll som passar mig väldigt bra i Genoa. 

– Det är något man tar med sig, det är hedrande och det höjer självförtroendet, säger Oscar Hiljemark.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller