Fotboll

– För mig var han ”The special one”

FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson sörjer och hyllar sin avlidne vän Bobby Robson

Bobby Robson gav Svennis goda råd.
Bobby Robson gav Svennis goda råd.

Legendaren sir Bobby Robson avled i går, 76 år gammal.

Nu uttrycker Sven-Göran Eriksson sin sorg.

– Han var utöver fotbollen en fantastisk människa, en av de snällaste jag träffat. För mig var han ”The special one”, säger Eriksson.

Efter en lång tids kamp mot cancern tvingades sir Bobby Robson slutligen ge upp på fredag morgon. Under sin storartade fotbollskarriär hann han med att nå landslaget som spelare, men framförallt tog han som förbundskapten England till semifinal i VM 1990.

Fotbollsvärlden sörjer nu Robsons bortgång. I går hedrades han av namn som Sir Alex Ferguson, José Mourinho och Fabio Capello.

”Han hjälpte mig”

Och i dag stämmer Josep Guardiola och Sven-Göran Eriksson in i hyllningarna. Svennis relation till Robson sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Robson hjälpte mig fantastiskt mycket när jag var en ung coach och hälsade på honom i Ipswich. Han tog mig, en okänd tränare från Sverige, in i omklädningsrummet och förklarade taktiken, säger Eriksson till nyhetsbyrån AP.

– Året efter att Ipswich vunnit Uefacupen (1981) tog mitt lag Göteborg hem turneringen och då överlämnade han bucklan till mig. När jag sedan blev förbundskapten för England ringde jag honom vid många tillfällen. Han var alltid generös med tips och råd. Jag har fått uppfattningen att han var lika vänlig mot alla andra som han var mot mig. För mig var han ”The special one”.

”Det var en ära”

Robson var Englands förbundskapten 1982-90. Som klubblagstränare hann han med stora klubbar som PSV Eindhoven, Sporting Lissabon, FC Porto, Barcelona och Newcastle.

Barcelonas nuvarande tränare Josep Guardiola var mittfältare när Robson kom till Camp Nou 1996.

– Det var en ära att få lära känna honom, inte bara som tränare utan även som människa. Det var en fantastisk upplevelse, säger Guardiola.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!