Damlandslaget i fotboll

”Hon fick ett bakslag”

FOTBOLL

Kritiserad i premiären – vägrar prata med media

Eftertraktad Kosovare Asllani har vuxit fram som landslagets nya fixstjärna och har fått mycket utrymme i media, något som nu blivit för mycket för 20-åringen.
Eftertraktad Kosovare Asllani har vuxit fram som landslagets nya fixstjärna och har fått mycket utrymme i media, något som nu blivit för mycket för 20-åringen.

Åbo. Rubrikerna har gjort Kosovare Asllani till kändis men stört henne som spelare.

Det hävdar hennes tränare, som inte längre når fram på mobilen och som ser mediestoppet som absolut nödvändigt.

– Hon måste fokusera mer på fotbollen för hon har skapat det här själv, säger Magnus Wikman.

Träningen inför dagens gruppfinal mot Italien var lugn och efteråt mötte spelarna pressen. Alla utom Kosovare Asllani, 20.

I sommar har mittfältaren synts i alla större tidningar, i radio och på tv. Det har blivit för jobbigt. Därför har hon bett landslagsledningen om ett undantag från bestämmelserna om att media är obligatoriskt.

– Känner hon att hon behöver fokusera på spelet och inte har orken, att det bygger upp hennes spänning, så är det bra om hon håller sig så cool som möjligt, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Får inte kontakt

Asllani kritiserades efter sin premiär, ser du henne som en startspelare?

– Absolut. Tittar du på ”Kosse” och tror att en tjej på tjugo år kan gå in i första matchen i sitt första mästerskap och dominera så har man för höga förväntningar.

Linköpings tränare Magnus Wikman har sett den stora hypen runt Asllani växa fram. Han berättar att han inte längre får kontakt med henne, även om han bara skickat något sporadiskt sms.

Wikman tycker inte att Kosovare kom rätt i premiärmatchen och tror att skriverierna bär en stor del av orsaken till det.

Skapa rubriker

Därför är det lika logiskt som nödvändigt att hålla sig undan, menar han.

– Hon hamnade i en situation där hon behövde upprätthålla en attityd för att skapa rubriker. Det har gjort att hon fick bakslag och inte spelade bra i premiären, säger Wikman.

Landslagets presschef Staffan Stjernholm betonar att det här inte kan kallas bojkott, utan bara en mediepaus. Kanske talar Asllani med pressen redan efter Italienmatchen igen.

– Hon vill bara vila. Vår idrottsliga prestation går alltid i första hand och glöm inte att hon är den enda startspelaren som är mästerskapsdebutant, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll