AIK:s sista pusselbit – Hellners fysiolog

FOTBOLL

LILLEHAMMER. Han har jobbat med Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Jimmy Lidberg.

Nu ska GIH-docenten Johnny Nilsson lyfta AIK fysiskt.

– Det finns fysiologiska marginaler som inte utnyttjas i fotbollen, säger Nilsson.

Foto: Sportbladet 10 december.

Sportbladet kunde redan för två veckor sedan avslöja att Andreas Alm blir ny huvudtränare och Nebojsa Novakovic och Christer Swärd hans assistenter.

I tisdags berättade vi att Stuart Baxter får en roll som rådgivare till tränarteamet när AIK möblerar om.

I dag kommer AIK att presentera denna nya organisation och Sportbladet kan då avslöja den sista pusselbiten i ledarstaben:

GIH-docenten Johnny Nilsson, 60.

– Vi börjar med de första testerna här på GIH den 10 januari. Det här är egentligen ett samarbete mellan AIK och GIH, säger Nilsson.

Byggt eget laboratorium

Han är en legendar på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm efter 30 år.

Han har byggt upp ett eget laboratorium för tillämpad idrottsvetenskap på GIH och jobbat med brottarbröderna Martin och Jimmy Lidberg samt hjälpt bland annat längdlandslaget med Marcus Hellner och Charlotte Kalla.

– Jag bedriver också tillämpad forskning på fotboll så det känns mycket bra.

Tillsammans med AIK:s förre fystränare, Thomas Lindholm, är Nilsson också ansvarig för träningsläran i fotbollförbundets högsta tränarutbildning, den så kallade pro-utbildningen.

Nilsson får titeln fysansvarig, en roll AIK saknat i år, i det nya tränarteamet och kommer att vara med på en del träningar, läger och matcher.

– Vi ska träna spelarna att tåla ett högt tempo. Det finns fysiologiska marginaler som inte utnyttjas i fotbollen, säger Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM