I dag avgörs vilka länder som får VM

FOTBOLL

David Beckham hoppas England vinner omröstningen

England har inte arrangerat ett fotbolls-VM på 44 år.

Nu hoppas de på en ny chans – i eftermiddag får vi svaret på vilka som får VM 2018 och 2022.

– Det är vår tur, säger David Beckham.

I dag på morgonen trillade en efter en av fotbollsvärldens mäktigaste in på FIFA:s högkvarter i Zürich. Lite senare i eftermiddag kommer den exekutiva kommittén och dess 22 medlemmar att rösta fram vilka som får arrangera världens största idrottsevenemang, VM i fotboll, 2018 och 2022.

2022 utanför Europa

England, Holland/Belgien, Ryssland och Spanien/Portugal slåss om att få värdskapet för 2018 års upplaga.

Fyra år senare kommer VM att hållas långt bort från oss i Norden eftersom USA, Japan, Sydkorea, Qatar och Australien är de fyra kvarvarande kandidaterna. Vi kan alltså få tre helt nya arrangörsländer i VM-sammanhang, eftersom varken Qatar, Australien eller Ryssland har varit värdnation för ett fotbolls-VM tidigare.

Och mycket är sig likt i de här sammanhangen.

Freeman propagerar för USA

Länderna har plockat fram det tunga artilleriet och har, som vanligt, dammat av de celebriteter som de tror gör bäst reklam för fotbollen i just deras land.

Premiärministern Vladimir Putin har gått i god för att Ryssland är bäst lämpat, Ruud Gullit har snackat för Holland/Belgien, som arrangerade EM-slutspelet 2000, USA har tagit hjälp av ex-presidenten Bill Clinton, som invigde VM-slutspelet 1994, och skådespelaren Morgan Freeman.

115-landskampsmannen David Beckham har burit engelsmännens fana tillsammans med prins William.

– Det är vår tur nu. Vi har de mest passionerade fansen, ett helt lands förväntningar bakom oss och de vill ha det här mästerskapet mer än några andra, har Beckham förklarat.

– Vi är redo, allt är klart. Till och med presidenten Sepp Blatter har förklarat att vi är ett av få länder som skulle klara av att arrangera ett VM i morgon, om det vore så.

Spanien/Portugal hoppfulla

Spanien/Portugal är förhandsfavoriter tillsammans med Ryssland. England kan utmana och ses som en outsider. Ingen räknar med att Holland/Belgien ska få speciellt många röster.

– Vi har självförtroende men vi är inte säkra på någonting. Vi har åtta röster säkrade och det ser ut som att det blir vi mot England i den sista omröstningen, säger deras ansvarige Miguel Angel Lopez.

Precis som vanligt har den här cirkusen kantats av mutanklagelser, avhopp och uteslutningar.

Två FIFA-delegater, som misstänkts vara korrupta, har stängts av och den engelska public service-kanalen BBC har anklagat ytterligare två kandidater i en dokumentär.

Putin struntar i att besöka Zürich

Rysslands premiärminister Vladimir Putin väljer att inte närvara vid omröstningen i Zürich i dag just på grund av de korruptionsanklagelser som riktats mot FIFA de senaste dagarna.

– Jag ser det här som en samvetslös kampanj, har han förklarat.

För att ta hem omröstningen i dag måste den vinnande kandidaten få 12 av rösterna från de 22 medlemmarna i FIFA:s exekutiva kommitté.

Om ingen av kandidaterna får 12 röster i den första omröstningsomgången plockas det land som fått minst röster bort och så genomförs en ny omröstning. Proceduren upprepas tills det att det bara återstår två kandidater.

Skulle den sista omröstningen sluta oavgjort, 11-11, så får FIFA-presidenten Sepp Blatter gå in och lägga en utslagsröst.

Runt klockan 16.00 i eftermiddag får vi veta var vi, förhoppningsvis, får fira midsommar 2018 och 2022.