Allsvenskan i fotboll

Tidig start är okej men planerna måste bli bättre

FOTBOLL

Ska allsvenskan börja 15 mars eller 5 april?

Det finns en viktigare fråga att ta tag i – varför svenska klubbar aldrig får ordning på sina gräsplaner.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell avslöjar i dagens Sportbladet att 15 mars blir startdatum även för nästa års allsvenska.

I år beror det på VM-uppehållet, framöver på att klubbarna enligt Lagrell vill ha längre säsong – kortare försäsong.

Jag tycker att det är rätt väg att gå.

Förhoppningsvis får det effekten att fler föreningar tvingas satsa mer resurser på sina planer. Lite kallare för oss på läktarna men inte värre än att vi får ta på oss mer kläder i två-tre matcher.

Det viktiga är att det en gång för alla blir ordning på de usla gräsmattorna.

Om det går att ha grönt gräs i mars i Norge, Ryssland och Wales borde det gå att ha gröna gräsmattor i Sverige samma tidpunkt. Det kostar mer pengar men är i så fall välinvesterade pengar eftersom det gör svensk fotboll till en bättre produkt för publiken och mindre hånad av belackarna.

Vissa allsvenska planer är i grunden så dåliga att de når hyfsad kvalitet först i juni, sedan är de dåliga i oktober igen. Det är inte acceptabelt.

Diskuterade detta med Anders Svensson under hans Laul Calling-besök i Stockholm i förra veckan. Svensson hade till och med lyft frågan med Lars-Åke Lagrell att något måste göras, att förbundet måste ställa högre och tydligare krav.

Kan inte skylla på kommunplaner

Ska man dra resonemanget till sin spets borde varken AIK–Mjällby eller Kalmar–IFK Göteborg fått spelas på bruna åkrar.

Klarar föreningarna inte att fixa dugligt naturgräs får det skakas fram konstgräsplaner.

Om inte det går får lagen spela i division ett i stället.

I vissa fall skylls det på att arenorna drivs i kommunal regi men det borde inte utgöra något oöverkomligt hinder om föreningarna verkligen tar sig i kragen för att att förbättra standarden. Och det går inte att skylla på att årets vinter varit ovanligt sträng, problemet med dåliga planer har vi alltid haft i Sverige och det är hög tid att göra något åt det.

Real Madrid värvade inför årets säsong Arsenals planskötare Paul Burgess.

Vilken allsvensk klubb blir först att lägga ett bud på snubben som sköter gräset i Molde?

Vanliga premiärproblem

Gefle och Elfsborg möttes på konstgräs i går och det är alla gånger att föredra jämfört med hur det såg ut på Råsunda och Fredriksskans i helgen – spelkvaliteten på Strömvallen var helt okej. Att matchen slutade mållöst berodde på ett annat vanligt premiärproblem; tajmingen i avslut, inlägg och offensiva löpningar var dålig, framför allt hos Elfsborg som dominerade matchen med 59–41 i bollinnehav och nästan tvåsiffrigt i skott mot mål utan att få in bollen.

Gefle blir inte något strykgäng i år heller men sett till Elfsborgs spelövertag och många chanser ska hemmalaget vara väldigt nöjda med en poäng. Offensivt kom nyförvärvet Mikael Dahlberg till tre avslut i straffområdet och faktum är att lille Jonas Lantto var ytterst nära att lobbstöta in en Gefle-seger mot slutet men Ante Covic sträckte ut och räddade till hörna.

Just målvakten Covic ser säkrare och tryggare ut i år än vad han gjorde i fjol och det kan bli viktigt för Elfsborg.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll