– Vi har en mix av finlirare och dårar

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag kan Joakim Perssons ÄFF ta ett steg närmare allsvenskan

Sedan Joakim Persson tog över som tränare i Ängelholm har laget överraskat stort. I dag hoppas laget kunna koppla greppet om en plats i allsvenskan nästa säsong.
Foto: BILDBYRÅN
Sedan Joakim Persson tog över som tränare i Ängelholm har laget överraskat stort. I dag hoppas laget kunna koppla greppet om en plats i allsvenskan nästa säsong.

Omsättningen är inte i närheten av allsvenskans minsta klubbar, spelarna jobbar eller pluggar vid sidan av och i hockeystan Ängelholm håller alla på Helsingborg.

Så varför har fotbollslaget chansen att gå upp i den högsta serien?

– Vi har en bra mix av finlirare och riktiga dårar. Det ska gränsa till idioti, säger tränaren Joakim Persson.

Ängelholm har laddat om. Efter den snöpliga 0–1-förlusten mot Hammarby i sista omgången är man redo för allsvenskt kval mot Syrianska. Trots att spelet hackat lite på slutet så tänker man inte ändra sitt koncept – att hela tiden rätta sig efter förutsättningarna.

– Hade jag haft Barcelonas spelarmaterial så hade jag spelat som dem. Men man måste alltid anpassa sig, både efter sitt eget lag och motståndarna, säger Joakim Persson.

”Ett jäkla duttande”

36-åringen plockades in som huvudtränare inför den här säsongen. Och med honom kom en stor dos cynism.

– Ängelholm har haft bra spelare länge men det har varit en jäkla duttande, småttsmått spel på handbollsvis. Snyggt men inte så jävla bra om det står tio man i vägen och nickar bort.

– Fotboll är underhållning, visst, men i Italien är det vackert att försvara sig. Här säger man att vi är tråkiga. Men ta Sverige–Holland, det var ingen som klagade efter den vinsten, trots att vi gjorde mål på frispark, straff och inkast.

Vilka spelaregenskaper är viktiga för dig?

– Man måste ha en mix. Jag gillar tekniska spelare men man måste ha djävulskap också. Har man elva tekniker så blir det kattskit av allting. Man måste ha några riktiga dårar också. Det ska gränsa till idioti. Spelare som Robin Nilsson, Marcus Lindberg och Jakob Augustsson, de offrar en hörntand för att vinna en duell, de kastar in hela systemet för att rädda ett mål. Det gör ont och det är skitigt att spela fotboll – det fattar de här grabbarna.

Joakim Persson var själv en kompromisslös spelare med mycket temperament. Och det kan fortfarande gå hett till när han är inblandad.

När Ängelholm för tre omgångar sedan låg under med 0–4 mot Sundsvall dök en våldsamt upprörd tränare upp i tv-rutan.

– De får 15 minuter på sig att hitta på någonting, annars så kan vi lika gärna gå ut och sätta oss i bussen. Det här är något av det sämsta som jag någonsin har skådat på en fotbollsplan, dundrade han.

När Persson påminns om händelsen skrattar han bara. Det där var ju inte alls farligt, menar han.

– Om jag var arg då? Då har du inte sett mig riktigt förbannad.

När blir du så arg?

– Jag kan säga att vi tog ett ordentligt snack i omklädningsrummet i den där matchen...

– Men det funkade. Dagen efter kom spelarna fram och tog på sig ansvaret, då slutade vi att skylla på varandra.

I omgång 19 den här säsongen dök 1 013 personer upp på Änglavallen för att se hemmalaget möta Västerås. Det var första gången för året som publiksiffran gick över tusen personer. Ängelholms FF är med andra ord allt annat än ett publiklag.

”Hoppas vi kan ändra”

– Som tur var räknar man poäng och inte publikligan. När jag mötte Västra Frölunda på 90-talet i allsvenskan så hade de skitbra lag och typ 900 såg matcherna. Men det var ingen som sa till Teddy Lucic eller Niklas Skoog att de skulle packa ihop och dra. Det är en del av tjusningen. Annars hade det inte funnits Buster och Åshöjden.

Åshöjden, får du ofta höra den liknelsen?

– Nä, det har jag kommit på själv, ha ha.

Hur är det att träna ett fotbollslag i en hockeytokig stad?

– Jag är uppväxt i trakten så jag känner Kenny och Jörgen Jönsson, Micke Johansson och några till av hockeykillarna. Det är alltid Rögle man bryr sig om, alla som gillar fotboll håller på Helsingborg. Rögle på vintern HIF-klacken på sommaren, så har det alltid varit. Men jag hoppas att vi kan ändra det, att vi plockar upp de yngre.

De äldre då – kan man omvända dem om ni går upp i allsvenskan?

– Vetitusan. Om de är yngre än 50 så har vi kanske en chans. Är de äldre än så är det nog fan kört.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN