Ägartvist om Santos: ”Han tillhör Örgryte”

FOTBOLL

GÖTEBORG. För några månader sedan gjorde Örgryte allt för att bli av med Àlvaro Santos, 31.

Nu är det flera som gör anspråk på att äga honom.

– Han tillhör Gais, säger klubbdirektören Mats Persson.

I början av 2009 värvades Santos till Örgryte för nära tio miljoner kronor från franska Sochaux. En stor del av finansieringen stod det senare konkursade finansbolaget Weavering Capital för.

Efter fiaskosäsongen i superettan 2010 gjorde Örgryte Fotboll AB allt för att försöka bli av med Santos, som man menade underpresterade, inte skötte träningen och kostade för mycket i lön.

Ingen revansch

Efter gårdagens två mål sa Santos:

– Jag vill inte ha någon revansch mot Öis eller mot vad olika personer sagt. Jag har spelat fotboll på hög nivå i 13 år och de flesta åren har varit succé. Nu vill jag njuta av fotbollen. Den respekt som Alexander Axén (Gaistränaren) visar till mig är jag väldigt glad för.

Han lånades ut från Örgryte Fotboll AB (ÖFAB) till Gais i mitten av januari i år.

Tre veckor senare gick ÖFAB i konkurs och Öis blev tvångsnedflyttade till divison ett.

Så frågan är, vem tillhör Àlvaro Santos nu?

– Det är en väldigt intressant fråga, säger han själv. I min värld har jag ett kontrakt med Gais, ingenting annat eftersom Örgryte Fotboll AB gått i konkurs.

– Som jag ser det tillhör han ÖFAB:s konkursbo. Där kan han utgöra ett värde, säger konkursförvaltaren, advokaten Christian Anders.

– Han tillhör Gais. Vi har förhandlingsrätten, men om vi skulle sälja honom ska ÖFAB ha en del av övergångssumman. Vilka avtal sedan ÖFAB har med Öis, den ideella föreningen, vet jag inte, säger Gais klubbdirektör Mats Persson.

Går ut i december

Snurrigt?

För att göra det värre: i princip är nog många av er som läser detta delägare i Álvaro Santos eftersom en av de största fordringsägarna i Örgryte Fotbolls AB:s konkurs är svenska staten via ÖFAB:s obetalda skatteskulder.

31-åringens avtal med Gais/Örgryte Fotboll AB:s konkursbo går i vilket fall som helst ut sista december i år.

Då borde Santos vara en fri spelare, även utanför fotbollsplanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

GAIS